Monsterpop (2013)

Regie: Boriz Baatsen | 0:30 minuten | korte film, animatie

‘Monsterpop’ is een ultrakort filmpje van slechts 30 seconden. Het was dan ook de opdracht om een alternatieve trailer voor het Imagine filmfestival te maken binnen dat tijdsbestek. ‘Monsterpop’ won de eerste prijs oftewel de ‘Time Capsule Award’ voor de beste alternatieve trailer van 2013.

‘Monsterpop’ is een weergave van een monsterwereld waarin kleine monstertjes in verschillende gedaantes (spoken, skeletten, cyclopen, noem het maar op) naar een monsterachtige bioscoop gaan. Hoewel ‘Monsterpop’ kort is, valt er van alles te zien. Het is kleurrijk, bevat humoristische details en het wordt begeleid door een bijpassend futuristisch en game-achtig deuntje.

In deze bioscoop doen de monsters dezelfde dingen als mensen; gezellig kletsen, een drankje aan de bar, om vervolgens naar de zaal toe te lopen. Eenmaal binnen kijken de monsters op het grote scherm naar het echte publiek (bestaande uit mensen), en vervolgens kijken die mensen weer naar de monsters in de zaal. Het is een vorm van zelfreflexiviteit waarmee ‘Monsterpop’ een dikke knipoog geeft naar het publiek.

Jolanda Lutz