Monstri. (2019)

Recensie Monstri. CinemagazineRegie: Marius Olteanu | 116 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Judith State, Cristian Popa, Alexandru Potocean, Serban Pavlu, Dorina Lazar, Gabriel Rauta, Alina Berzunteanu, Alina Tarba, Rolando Matsangos

De Roemeense film ‘Monstri’ gaat over het echtpaar Dana en Arthur. In een in drie hoofdstukken verdeeld drama, dat zich in 24 uur afspeelt, leren we eerst Dana kennen, vervolgens Arthur en tenslotte zien we dat ze bij elkaar horen en leren we hoe de staat van hun huwelijk is.

Dana (Judith State) komt ’s avonds aan na een lange reis op een station in Boekarest. Ze is ergens overstuur over, want we zien haar haar tranen wegwassen in een openbaar toilet. De taxi die ze vervolgens bestelt wordt haar toevluchtsoord voor die nacht. Ze twijfelt over haar bestemming, een twijfel die gevoed wordt door een telefoongesprek. Gaat ze naar huis of voelt de taxi én zijn bestuurder veiliger?

Arthur (Cristian Popa) heeft een pittige workout achter de rug en zwerft eenzaam door de stad. Hij checkt regelmatig zijn telefoon en spreekt tenslotte af met een oudere man, voor ongemakkelijke en onbevredigende seks. Het gesprek dat de twee hebben levert meer vraagtekens op dan duidelijkheid: kennen de twee elkaar langer? Gaat de anekdote die de oudere man vertelt misschien over Arthur en zijn geliefde?

In het derde hoofdstuk – in tegenstelling tot de eerste twee niet in 1:1 geschoten, maar in breedbeeld – zien we Dana en Arthur samen, thuis. De gebeurtenissen van de vorige avond worden niet besproken, maar de consequenties hangen wel in de lucht. Het koppel gaat weer over tot de orde van de dag: er moet een doopsel bijgewoond worden en een bezoek gebracht worden aan Arthurs oma. Arthur en Dana slagen er zowaar in de schijn van een gelukkig huwelijk op te houden tegenover de buitenwereld. Na alle verplichtingen vindt het echtpaar even tijd voor elkaar. Als kijker hoop je dan meer inzicht te krijgen in hoe het zover gekomen is, waar is het voor dit stel foutgegaan en wat willen ze nu eigenlijk? Maar ook daar komt het niet tot een definitief antwoord.

Het acteerwerk in ‘Monstri.’ is zonder meer het sterkste aan dit Roemeense drama. Zowel Judith State als Cristian Popa weten met subtiele bewegingen hun misère aan te duiden. Dit zijn twee mensen met intense emotionele problemen. Ook samen hebben ze een prettige chemie: niet als jongverliefden die niet van elkaar af kunnen blijven, maar van een man en een vrouw die elkaar door en door kennen, en ondanks dat van elkaar houden. Ook al is dat niet genoeg.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 16 januari 2020