Morbius (2022)

Recensie Morbius CinemagazineRegie: Daniel Espinosa | 105 minuten | actie, avontuur | Acteurs: Jared Leto, Michael Keaton, Adria Arjona, Jared Harris, Matt Smith, Tyrese Gibson, Bentley Kalu, Corey Johnson, Charlie Shotwell, Archie Renaux, Tom Forbes, Clara Rosager, Al Madrigal

Michael Morbius kampt al van kinds af aan met een zeldzame bloedaandoening die zijn mobiliteit ernstig beperkt. Hij kan alleen maar lopen met krukken, maar is daarentegen wel gezegend met een indrukwekkend stel hersencellen. Als Nobelprijswinnende wetenschapper is Morbius erop gebrand om zijn ziekte te overwinnen en stelt hij zijn intellect en leven in dienst van de zoektocht naar een remedie. Dat blijkt echter een enorme opgave te zijn. Gedreven door wanhoop zet de briljante en onorthodoxe wetenschapper zijn kaarten op een riskant experimenteel geneesmiddel: een wonderkuur die hij met hulp van vampiervleermuizen (ja, die bestaan echt) ontwikkelt. Wat in eerste instantie een groot succes lijkt, ontpopt zich als een vloek die mogelijk nog erger is dan de ziekte waar Morbius aan lijdt…

De meeste bekende superhelden en -schurken uit het Marveluniversum hebben al lang hun eigen film of spelen op zijn minst een bijrol in een van de vele producties die Marvel Studios en Sony al op het filmpubliek hebben losgelaten. Morbius is een wat obscuur, maar tevens enorm intrigerend en tragisch personage dat in stripvorm voor het eerst opdook in nummer 101 van de comicreeks ‘The Amazing Spider-Man’ (1971). De poging van Michael Morbius om zich te genezen van zijn bloedziekte, verandert hem in een angstaanjagende vampier die worstelt met een hels dilemma: zijn menselijkheid behouden en terugvallen in zijn gebroken lichamelijke toestand of toegeven aan zijn helende dorst naar mensenbloed. In vampiervorm beschikt Morbius over veel van de bovennatuurlijke vermogens die je met deze mythische wezens associeert. Maar naarmate hij langer van bloed verstoken blijft, nemen zijn superkrachten gestaag af.

Door de coronapandemie werd de première van ‘Morbius’ meerdere keren uitgesteld. Maar van uitstel kwam uiteindelijk geen afstel. Het resultaat is echter niet helemaal bevredigend. Om maar met het goede te beginnen: de ijzersterke transformatie van fragiele wetenschapper naar beresterke en bliksemsnelle vampier die Morbius doormaakt. In tegenstelling tot sommige andere filmversies van superhelden en superschurken strookt het uiterlijk van Morbius in vampiergedaante met de figuur die we uit de strips kennen.

De CGI in deze film is sowieso van een hoog niveau. Tegelijkertijd blijkt dit tevens een valkuil te zijn. Op een gegeven moment nemen de digitale effecten de overhand, wat de film ontdoet van zijn ziel. Veel actiescènes en gevechten tussen Morbius en de slechterik van dienst (overtuigend gespeeld door Matt Smith) zijn zo gefilmd dat ze overhaast en gekunsteld overkomen. Het verhaal houdt ook niet over. Wat meer karakterontwikkeling was zeker wenselijk geweest. De tragiek van het personage Morbius komt niet uit de verf, vooral omdat de film hem niet uitgebreid genoeg introduceert. We weten dat hij een wetenschapper is die worstelt met een zeldzame ziekte, maar krijgen verder weinig inzicht in de complexe psyche van het personage. Daarnaast is de film te braaf, een euvel dat we ook al terugzagen bij de twee films over Venom, een van die andere duistere antihelden uit het Marveluniversum. Het karakter Morbius verdient op zijn minst een film met een redelijk hoog horrorgehalte, maar regisseur Daniel Espinoza houdt het zowel letterlijk als figuurlijk allemaal tamelijk, excusez le mot, bloedeloos. Zelfs als Morbius met zijn lange, messcherpe vampiernagels overduidelijk de keel van iemand openhaalt, blijft het bloed grotendeels onzichtbaar.

De beslissing om niet voor een R-rating te gaan is overduidelijk bedoeld om de film aan een groter publiek toonbaar te maken, maar werkt averechts. Juist door voor een meer confronterende en gotische stijl te kiezen en CGI te combineren met echte effecten, had ‘Morbius’ wellicht een cultklassieker in de stijl van ‘The Crow’ kunnen worden. Nu is het vooral een oppervlakkige spektakelfilm die er visueel alleraardigst uitziet, maar substantie, diepgang, spanning en een broodnodig sinister randje mist.

De extra scènes na de credits lijken erop te hinten dat Morbius in de toekomst nog een keer zijn opwachting gaat maken op het witte doek, maar het is de vraag of het veel kijkers na deze film nog echt zal boeien wat de dokter en zijn bloeddorstige alter ego in de toekomst gaan uitspoken. Jammer, want hoewel ‘Morbius’ niet zo slecht is als veel recensenten beweren, hebben de makers de potentie van het bronmateriaal zeker niet ten volle benut.

Frank Heinen

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 21 april 2022
Digital download-release: 20 juni 2022
VOD-release: 30 juni 2022