More Human Than Human (2018)

Recensie More Human Than Human CinemagazineRegie: Tommy Pallotta, Femke Wolting | 79 minuten | documentaire

‘More Human than Human’ is de prikkelende titel van deze ode aan de robot, zoals die klaarblijkelijk steeds meer bezit van ons leven neemt. Dat laatste is enigszins sceptisch omschreven omdat, zoals in deze documentaire wordt betoogd, al sinds de vroege jeugd van regisseur/verteller Tommy Pallotta (1968) op deze wijze wordt gesproken over de robotisering van de samenleving.

Pallotta heeft een typisch Amerikaanse, open houding. Is hij pro-robot te noemen? Pallotta klinkt enthousiast over de veronderstelling dat robots steeds meer menselijke kwaliteiten krijgen. Heeft hij oog voor de gewraakte algoritmen van de sociale media? Op het terloops noemen van Cambridge Analytica na weinig. Dan liever een menselijke robot die naar Brad Pitt is gemodelleerd, of een schaakcomputer die Garri Kasparov kan verslaan.

De verteltrant van ‘More Human than Human’ is een beetje saai, alsof wijlen Chriet Titulaer nog eens meldt waar de wondere wereld naartoe gaat – zoals een ‘introspectieve’ robot. Wauw! Maar de robot zit al in onszelf, in de smartphone die een verlengstuk van de mens is geworden, of in de desktop met zijn webcam. Apparaten waaraan wij onze diepste geheimen toevertrouwen. Daar kan R2-D2 uit Star Wars met de beste wil van de wereld niet tegenop, hoe graag de makers van ‘More Human than Human’ ook mochten willen.

Belangrijkste kritiekpunt is echter het ontbreken van overtuigende kritiek op de vermeende robotisering. Of het moet Kasparov zijn die zegt dat ’technology kills jobs’, dan wel een proefje waarin Pallotta een mislukte discussie voert met een computer. Wordt een mens werkelijk gelukkig van het automatisch aanvullen op een tekstverwerker, of leidt het alleen maar tot gemakzucht? Dit zouden wij graag besproken willen zien. Dat technologie tot veel in staat is, wisten we al.

Dat de film ‘Her’, waarin Joaquin Phoenix verliefd wordt op zijn spraakcomputer, vragen stelt over onze liefdesbeleving, is zelfs een open deur te noemen. Grappig is het wel, een in het echt ontwikkelde spraakcomputer vragen: “What means happiness to you?”. “Joy and pleasure”, is het antwoord van de computer in ‘More Human than Human’. “Have you experienced joy and pleasure?”. Antwoord computer: “Would you explain to me what that is?”. Leve de mens.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 5 juli 2018