Morlocks (2011)

Regie: Matt Codd | 86 minuten | horror, science fiction | Acteurs: Hamish Clark, Christina Cole, Owen Davis, Lincoln Frager, Marem Hassler, David Hewlett, Timothy Howlett, Tain McKee, Robert Picardo, Jesse Steele, Shelly Varod

‘Morlocks’, ook bekend als ‘Time Machine: Rise of the Morlocks’, zal bij het aanschouwen van de titel veelzeggend zijn. In ieder geval voor de kenners van het sciencefiction genre, want het doet direct denken aan ‘The Time Machine’ van H.G. Wells waar in een verre toekomst de kwaadaardige Morlocks de dienst uitmaken. Wellicht dat een en ander als inspiratiebron heeft gediend hoewel naast het tijdreisaspect en de ook hier boosaardige inslag van Morlocks deze produktie verder maar weinig met Wells’ verhaal te maken heeft.

Ook nu is de weer eens falende wetenschap de oorzaak van alle ellende. Door een soort tijdsscheur in een laboratorium van een militaire basis komen uit de niet al te verre toekomst gedrochten, de Morlocks, deze tijd binnengelopen die niet bepaald overlopen van goede bedoelingen ten opzichte van hun menselijke prooien. Dus wordt er een groep commando’s de toekomst in gestuurd om via allerlei omwegen de tijdsscheur te kunnen dichten. Onderwijl moeten ze zich de Morlocks van het lijf zien te houden. Deze blijven door de tijdsscheur zelf ook in de huidige tijd binnenkomen. In het laboratorium barsten de nodige confrontaties los. Het tijdreizen levert, het moet gezegd, de nodige leuke beelden op van een verlaten en uitgestorven post-apocalyptische wereld met half ingestorte gebouwen, puin en gruis en verweerde en afgebrokkelde muren. Het zorgt in elk geval voor een sfeervolle achtergrond waarin het verhaal zich afspeelt.

Maar ook vallen al snel de tekortkomingen van ‘Morlocks’ op. Veel – met allerlei technisch georiënteerd jargon erdoor – gepraat, veel heen en weer geloop en geren, nog meer gepraat, het in dit soort producties veelvuldig voorkomend maar ook hier weer vrij overbodig liefdesverhaaltje tussen twee hoofdpersonen, de dubbele agenda van de militaire commandant van de basis….  Het zijn zaken die nogal clichématig overkomen en door de al even weinig originele optredende subplots  opnieuw maar al te herkenbaar zijn uit tal van soortgelijke low-budget Syfy films. Mede door de matige vormgeving komt ‘Morlocks’ dan ook niet voor een originaliteitsprijs in aanmerking.

Hetzelfde is het geval als de boosdoeners, de Morlocks, in beeld komen. Deze zijn vormgegeven door middel van goedkoop overkomende en tekortschietende CGI-effecten. Ze maken daarmee een niet al te overtuigende indruk. Wordt er voor het ontstaan van de Morlocks gedurende het verhaal dan tenminste nog een verklaring gegeven, ook duiken er her en der onverklaarbaar genoeg wat dinosaurusachtige monsters op. En hoewel die qua spanning weliswaar voor wat geslaagde momenten zorgen, komt het vooral te kunstmatig vormgegeven over. Blijkbaar zijn deze toegevoegd ter aanvulling op de confrontaties met de Morlocks maar ze maken, mede ook nu door het onovertuigende uiterlijk, nauwelijks indruk.

Tussendoor is er dan wel de nodige actie wanneer er met de Morlocks of de dinosaurusachtige wezens de strijd wordt aangebonden of ervoor op de loop wordt gegaan, maar afgezien van wat leuke schietpartijen en de aan beide kanten op bloederige wijze gemaakte slachtoffers valt er wat dat betreft niet al teveel positiefs te melden. Het komt ook omdat er zich teveel afspeelt in duistere ondergrondse gangen en de schaars verlichte gangen en ruimtes van de militaire basis. Dat gaat na verloop van tijd vermoeien en het roept verveling op. Verder zijn er de nodige voorspelbare, bij voorbaat tot mislukken gedoemde, acties met gaten, onwaarschijnlijkheden en onlogischheden in het verhaal.

Ook qua personages heeft ‘Morlocks’ niet veel te bieden. De bedrieglijke en zo nodig tot over lijken gaande militaire commandant, de qua wetenschap paar knappe koppen in het verhaal, een paar militairen die qua heldhaftigheid eruit moeten springen… wederom qua zowel rolverdeling als de platheid van de verschillende weinig interessante karakters maar al te herkenbaar. Ook weinig bijster opvallend acteerwerk van de cast, al bieden het verhaal en de daarbinnen optredende ontwikkelingen ook weinig mogelijkheden daartoe. Het maakt ‘Morlocks’ al met al tot een weinig geïnspireerd overkomende productie. Voor de kenners van het genre is het niet meer dan de zoveelste herkenbare, in het veelal clichématig en op de meeste fronten tekortschietend vormgegeven rijtje SyFy producties. Niet echt een film om veel moeite voor te doen.

Frans Buitendijk