Mortal Kombat Legends: Battle of the Realms (2021)

Regie: Ethan Spaulding | 79 minuten | animatie, actie | Originele stemmencast: Jennifer Carpenter, Joel McHale, Ike Amadi, Artt Butler, Bayardo De Murguia, Robin Atkin Downes, Grey Griffin, Matthew Yang King, Matthew Mercer, Dave B. Mitchell, Paul Nakauchi, Emily O’Brien, Jordan Rodrigues, Patrick Seitz, Fred Tatasciore, Debra Wilson

In de jaren 90 zorgde videogame ‘Mortal Kombat’ voor een schokgolf. De Amerikaanse tegenhanger van het razend populaire Japanse ‘Streetfighter’ kenmerkte zich door bruut ultrageweld. Zo wreed en grotesk waren games nog nooit geweest! De liters bloed vlogen over het scherm en de winnaar vernederde de verliezer door hem of haar op gruwelijke wijze om te brengen. Denk dan aan het uitrukken van de ruggengraat, levend verbranden of een pittige onthoofding.

De shock value zorgde voor naamsbekendheid. Hollywood zag de groeiende populariteit van de games en bracht een aantal films en series uit rond de franchise. Na een aardig (maar melig) eerste deel zakte de kwaliteit van het gebodene flink in. Ook de games werden nooit meer zo legendarisch. De laatste jaren is de gamesaga aan een comeback bezig en scoren de videospelletjes weer goed bij fans en critici. Ook Hollywood ziet dat en dat resulteerde in een live action film en een animatiefilm. Een jaar na de release van die animatiefilm (‘Mortal Kombat Legends: Scorpion’s Revenge’ uit 2020), verschijnt een vervolg. Dat is dus ‘Mortal Kombat Legends: Battle of the Realms’ geworden.

Naast het tonen van bloedtsunami’s onderscheidt Mortal Kombat zich van de concurrentie met een nodeloos ingewikkeld verhaal dat elk deel verder wordt uitgebreid. Om van ‘Mortal Kombat Legends: Battle of the Realms’ te genieten, is voorkennis vereist. Zonder enige achtergrondinformatie is deze film niet kijkbaar. De personages worden niet goed voorgesteld, komen en gaan zonder reden en hebben geen enkele zeggingskracht. Trouwe fans weten wel wie wat deed, doet of gaat doen. Dit is echte fanservice. Op zich is daar niks mis mee, maar zelfs diehard fans zullen het gebrek aan inhoud storend vinden. Leuk om je favo personage te zien, maar als deze vervolgens amper aan bod komt is dat jammer.

Er is gekozen voor veel personages en dat gaat ten koste van de karakterontwikkeling. Wat rest is een redelijk geanimeerde tekenfilm met een paar vermakelijke, extreem gewelddadige knokpartijen. Als dat je ding is, dan kijkt deze lege film lekker weg. Het is filmisch behang.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2

DVD- en blu-ray-release: 15 september 2021