mother! (2017)

Recensie mother! CinemagazineRegie: Darren Aronofsky | 121 minuten | drama, horror, thriller | Acteurs: Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris, Michelle Pfeiffer, Brian Gleeson, Domhnall Gleeson

In één specifieke scène lijkt het de goede kant op te gaan met ‘mother!’, de horrorsoap die Darren Aronofsky ons tot dan toe heeft voorgeschoteld: de geboorte van een baby, de oerkracht van de vrouw die de gulzigheid van de man lijkt te temmen. Een staaltje acteerworstelen is het, uitgevoerd door het naamloźe filmpaar Lawrence/Bardem, dat een afgelegen en veel te groot huis bewoont. Hij probeert te schrijven; zij een nestje te bouwen.

De prijzenswaardige Lawrence is in deze toneelmatige filmnachtmerrie een Munchhausen die zich telkens geconcentreerd uit het moeras weet te trekken. De babyscène had rust moeten brengen, maar dan volgt nog een apocalyptisch slot dat zelfs geharde ambulancebroeders in het limbo van leven en dood zou slepen, een climax zo grenzeloos barok en ambitieus dat de film zichzelf opeet, en de kijker hologig achterlaat.

‘mother!’ is vóór de babyscène al zo bizar dat het wel om wanen moet gaan, verpakt in visueel superieure satire op de psychologische thriller. Hoe anders is te verklaren dat een dichter met writer’s block een stervende fan (Harris) in huis haalt, en deze met diens vrouw (een scherpe Pfeiffer) en kinderen een fatale ruzie om de erfenis laat uitvechten? Wij zien dit alles door de ogen van Lawrence. Zij staat erbij en kijkt ernaar, terwijl sijpelend bloed haar huis aanvreet.

Wanneer de genoemde familie is vertrokken, maken de schrijver en zijn vrouw een kindje en hij zijn meesterwerk, een gedicht zo invloedrijk dat horden discipelen het huis binnendringen en het voornoemde usurpatieproces zich herhaalt met factor 10. Lawrence vertegenwoordigt daarin de moederlijke liefde en Bardem de ontaarde kunstenaar. De kijker, die de hele film in Lawrence heeft geïnvesteerd, moet plots Bardem begrijpen. Dat is een stap te ver, en het onevenwichtige filmbouwwerk stort in.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 2

Bioscooprelease: 14 september 2017
DVD- en blu-ray-release: 24 januari 2018