Moulin Rouge (2001)

Regie: Baz Luhrmann | 127 minuten | drama, romantiek, musical | Acteurs: Nicole Kidman, Ewan McGregor, John Leguizamo, Jim Broadbent, Richard Roxburgh, Garry McDonald, Jacek Koman, Matthew Whittet, Kerry Walker, Caroline O’Connor, Christine Anu, Nathalie Jackson Mendoza, Lara Mulcahy, David Wenham, Kylie Minogue

Bij het zien van de eerste scène van ‘Moulin Rouge’ zou je haast denken dat je een muntje in een kinetoscope hebt gedaan. We worden rondgeleid in het Montmartre van 1900 in Parijs en de beelden doen geloven dat we werkelijk in die tijd beland zijn. Regisseur Baz Luhrmann schudt de hand van filmmaker Georges Mèlies.

Al snel worden we ontwaakt uit het idee dat we naar een prachtige, oude zwart-wit klassieker zitten te kijken. Want niets is minder waar. Meegezogen in een wervelwind van opzwepende muziek, spectaculaire decors en oogverblindende kostuums worden we geïntroduceerd in de ‘Moulin Rouge’. ‘Hou je vast, want hier gebeurt het!’. Tijd om te acclimatiseren is er niet. Flitsende, elkaar in razend tempo afwisselende shots van benen, gezichten en kostuums zwepen je op en maken je onderdeel van het geheel.

Dat we hier niet met een traditionele musical te maken hebben, wordt helder als het orkest ‘Smells like teen spirit’ van Nirvana door de nachtclub laat schallen. En daar blijft het in deze film niet bij. Alle muziekstijlen en periodes zijn vertegenwoordigd. Klassiekers als ‘All you need is love’ van The Beatles en ‘Like a Virgin’ van Madonna worden op geheel eigen wijze vertaald. Deze film is een feest van herkenning.

De film gaat over waarheid, schoonheid, vrijheid, maar bovenal liefde. In één grote flashback wordt een tragikomisch liefdesverhaal verteld, hoe het ontstond en hoe het afliep.

Courtisane Satine alias “the Sparkling Diamond”, maakt op toepasselijk wijze haar entree door ‘Diamonds are a girl’s best friend’ van Marilyn Monroe te zingen. Zij is de diva. Nicole Kidman zet deze rol op overtuigende, maar ook geestige wijze neer.

Christian, een arme maar getalenteerde schrijver, komt naar Parijs om de betekenis van liefde te zoeken. Per toeval raakt hij betrokken bij een revolutionaire toneelgroep en voor hij het weet is hij tot over zijn oren verliefd op de mooie Satine. Christian (Ewan McGregor) wordt belast met het schrijven van een groots en meeslepend toneelstuk en tijdens de repetities moeten hij en Satine hun liefde op alle mogelijke manieren verbergen voor de hertog en geldschieter. Dat dit komische situaties oplevert is niet alleen te danken aan het acteertalent van Kidman en nachtclubeigenaar Jim Broadbent, maar ook aan de seksueel getinte woordspelingen. Als Christian aan Satine een gedicht moet voordragen en ‘I would just like to get it over and done with’ zegt, terwijl Satine denkt dat ze de liefde met hem moet bedrijven, ontstaan er hilarische taferelen. Deze mix van humor en romantiek is heel goed in evenwicht.

Dit is de derde film van Baz Luhrmann. Stond in zijn tweede film ‘Romeo and Juliette’ (Shakespeare) de tekst centraal, in ‘Moulin Rouge’ draait het voor een groot deel om de muziek en zang. Maar dit neemt niet weg dat ook je ogen op hun wenken worden bediend in dit meesterwerk van klanken en beelden.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 20 september 2001