Mountain (2017)

Recensie Mountain CinemagazineRegie: Jennifer Peedom | 74 minuten | documentaire | Voice-over: Willem Dafoe

We vergeten nog weleens dat de mens eigenlijk maar een vlekje is in een veel te groot universum. Wie daar graag aan herinnerd wordt, hoeft alleen maar te kijken naar de eindeloze hemel, de oneindige oceaan of de onmetelijke woestijn. Of hij trekt wandelschoenen aan en begint aan de beklimming van dat andere natuurfestijn: een berg.

De Australische documentaire ‘Mountain’ is volledig gewijd aan bergen. Vanuit de hoogte kijken we neer op de bergen beneden en (vooral) op de fanaten die bergen beklimmen, afdalen met ski of fiets, of zich met een parachute naar beneden storten. Sommige beelden zijn speciaal voor deze documentaire geschoten maar de meeste zijn afkomstig uit beeldarchieven van over de hele wereld.

De film kent drie dominante elementen: beelden, muziek en voice-over. De beelden zijn fabelachtig mooi, vooral die waarin de mens een kruimeltje lijkt tegen een enorme massa. Daarbij zorgen de halsbrekende toeren die de bergbedwingers uithalen voor spektakel en opwinding. De score met oude en nieuwe klassieke muziek, vaak onheilspellend en dramatisch, gaat een geslaagd huwelijk aan met de beelden. Dat huwelijk doet soms denken aan klassieker ‘Koyaanisqatsi’, al haalt ‘Mountain’ nooit dat niveau.

Dat mindere niveau danken we deels aan de voice over, die steeds maar hetzelfde praatje afdraait. Over de aantrekkingskracht van de berg, het bergbeklimmen als mentale beproeving, de berg als oerkracht, de mens als zoekende en meer van dat fraais. Gelukkig zorgt een korte geschiedenis van het bergbeklimmen voor een beetje variatie. Maar echt diep gaat het allemaal niet, en na een half uur geloven we die teksten verder wel.

‘Mountain’ heeft ook te kampen met een gebrek aan focus. Aan de ene kant de schitterende bergen, aan de andere kant de waaghalzen die nauwelijks oog lijken te hebben voor al die natuurpracht. Die waaghalzen zijn van het type dat bij gebrek aan bergen een driedubbele triathlon loopt, in een rubberbootje de Atlantische Oceaan oversteekt of de Eiffeltoren beklimt bij windkracht 10. De psyche van dat type leent zich allicht voor een docu, maar dan niet een die specifiek over bergen wil gaan.

Dat alles maakt van ‘Mountain’ een film vol schoonheid maar met een karige inhoud. De plots opduikende kritiek op het massatoerisme op Mount Everest komt te laat en is ook zo weer voorbij. Net als deze documentaire trouwens, die met 75 minuten mooi op tijd afklokt.

Henny Wouters

Waardering: 3

Bioscooprelease: 22 maart 2018
DVD-release: 4 september 2018