Mountain Men (2014)

Regie: Cameron Labine | 85 minuten | komedie, drama | Acteurs: Chace Crawford, Ben Cotton, Tyler Labine, Britt Irvin, Christine Willes, Jill Maria Robinson, Paralee Cook

Toph (Tyler Labine) is een onvolwassen, wietrokende en –dealende dj die nog altijd het ijskoude Canadese stadje woont waar hij ooit ter wereld kwam. Zijn vriendin is zwanger, maar Toph lijkt nog lang niet klaar om de verantwoordelijkheid voor een kind te dragen. Ter gelegenheid van het tweede huwelijk van hun moeder – van hun avontuurlijke en teruggetrokken vader is al jaren niks meer vernomen, dus gaat de familie er van uit dat hij niet meer leeft – keert Tophs broer terug uit de grote stad. Deze Cooper (Chace Crawford) heeft het allemaal goed voor elkaar: hij ziet er goed uit, heeft een succesvolle baan als advocaat en een vriendin met de schoonheid en allure van een supermodel. De levens van deze twee broers hadden niet verder uiteen kunnen lopen en ze zijn dan ook behoorlijk uit elkaar gegroeid. Na de plechtigheden van het huwelijk besluiten de mannen, op initiatief van Toph, samen een tocht naar de bergen te maken. De bedoeling is om met de auto naar het vakantiehuisje van de familie te gaan, daar een nachtje te slapen om nader tot elkaar te komen, en de volgende ochtend weer naar huis. Coopers terugvlucht is al geboekt, dus het is er alles aan gelegen om op tijd weer terug te keren.

Maar het laat zich natuurlijk al raden: de roadtrip van de mannen verloopt niet helemaal zoals gepland. Hoog in de besneeuwde bergen, ver weg van de bewoonde wereld, strandt het tweetal. Hun auto vliegt op bizarre wijze in de fik en er zit voor Toph en Cooper niks anders op om te voet de weg terug naar hun ouderlijk huis af te leggen. Terwijl ze allerlei obstakels onderweg moeten zien te bedwingen, groeien ze nader tot elkaar. Dat gaat gepaard met de nodige strubbelingen, partijtjes bekvechten en verwijten maken naar elkaar. Wanneer een van hen een zware beenblessure oploopt, leert hij eindelijk op de ander te vertrouwen.

‘Mountain Men’ (2014) werd geregisseerd en geschreven door Cameron Labine, de broer van hoofdrolspeler Tyler. De opnamen werden gemaakt in Revelstoke, een populair skigebied in de Canadese provincie British Columbia. En die schitterende, sneeuwwitte locatie redt de film voor een deel; cameravrouw Catherine Lutes weet op fraaie wijze het natuurschoon vast te leggen en mag best door het regionaal verkeers- en toerismebureau worden ingeschakeld om promotiemateriaal te schieten. Neem je haar beelden weg, dan blijft ‘Mountain Men’ amper overeind. Voor een komedie zijn er te weinig grappen, maar als drama kun je deze film ook niet serieus nemen. De gebeurtenissen zie je van ver aankomen en de dialogen zijn wel érg standaard. En passant ontdekt het tweetal ook nog wat er met hun vader gebeurd is; dat is wel heel toevallig! Daar komt bij dat Chace Crawfords personage totaal niet sympathiek overkomt en dat je er dus echt niet wakker van ligt als hem iets overkomt. Tyler Labine balanceert geregeld op het randje van irritant, maar weet van Toph toch een mens van vlees en bloed te maken die ons wél weet te raken. Je vraagt je af waarom hij zo veel moeite doet om bij zijn hautaine broer in de smaak te vallen.

De inspanningen van de gebroeders Labine ten spijt, weet ‘Mountain Men’ ons niet te overtuigen. De grappige momenten zijn op één hand te tellen en het drama is te voorspelbaar en ingestudeerd om de kijker te raken.

Patricia Smagge

‘Mountain Men’ verschijnt donderdag 9 juni 2016 op DVD en VOD.