Movie Crazy (1932)

Regie: Clyde Bruckman | 98 minuten | komedie, familie, romantiek | Acteurs: Harold Lloyd, Constance Cummings, Kenneth Thomson, Louise Closser Hale, Spencer Charters, Robert McWade, Eddie Fetherstone, Sydney Jarvis, Harold Goodwin, Mary Doran, DeWitt Jennings, Lucy Beaumont, Arthur Housman

Harold Hall ziet zijn droom in vervulling gaan als hij denkt een positieve reactie op zijn open sollicitatie aan een filmstudio te hebben gekregen. Hoopvol reist hij naar het walhalla van de film en amper uit de trein gestapt, mag hij meteen meedoen als figurant in een grote productie. Brokkenpiloot als hij is, maakt hij een puinhoop van dit piepkleine optreden en ook weet hij door een ongelukkig toeval degene die over zijn toekomst als acteur moet beslissen tegen zich in het harnas te jagen.

Het enige lichtpuntje is zijn ontmoeting met de actrice Mary Sears (Constance Cummings). Ze raken erg op elkaar gesteld, hoewel Harold haar niet de meest aantrekkelijke vrouw vindt en dat ook hardop tegen haar zegt. Wel is hij helemaal idolaat van een beeldschone Spaanse actrice, niet wetende dat dit Mary is gekleed in het kostuum voor een film. Niet alleen als zichzelf, maar ook als haar alter ego ontlokt ze Harold uitspraken waar ze niet echt blij mee is en ze wil hem op een gegeven dan ook niet meer zien. En als zijn carrière ook maar niet van de grond komt, is het misschien wel tijd om weer naar huis te gaan.

De film doet denken aan het latere ‘Irma la Douce’ (1963) waarin Jack Nicholson een soortgelijke dubbelrol op zich neemt met even hilarische gevolgen. De manier waarop Mary Sears van alles over Harold Hall te weten komt in haar ene gedaante en zijn gedraai en smoesjes aanhoort in haar andere gedaante, hoe ze hem vervolgens de kans geeft eerlijk tegen haar te zijn om teleurgesteld te constateren dat hij daar geen gebruik van maakt, zit erg sterk in elkaar. De teleurstelling en de pijn daarover worden ontroerend gespeeld door Constance Cummings. Het feest waarop Harold per ongeluk het jasje van een goochelaar omgehangen krijgt en alle toestanden die daaruit voortvloeien, is zeer grappig en wordt door Harold Lloyd met een mooi uitgestreken gezicht gespeeld waarbij je medelijden hebt met zijn hulpeloosheid, maar niet anders kunt dan ook om de rare situaties te lachen.

Deze gesproken Harold Lloyd film is een volwaardig product met een boeiende verhaallijn, de nodige grappige verwikkelingen en running gags en erg goed acteerwerk van Harold Lloyd. Maar Constance Cummings steelt de show met haar uitstekende vertolking van beide personages en laat mooi zien hoe ze heen en weer geslingerd wordt tussen irritatie en vertedering over de onvoorstelbare klunzigheid van Harold.

Diana Tjin-A Cheong