MoviePass, MovieCrash (2024)

Regie: Muta’Ali | | 96 minuten | documentaire | Met: Mitch Lowe, Nathan McAlone, Sydney Weinshel, Emmanuel Freeman, Omar Miscara, Stacy Spikes, Ezekiel Sansing, Chris Kelly, Jason Guerrasio, Hamet Watt, Mat Levy, Guy Primus

In de onderzoeksdocumentaire ‘MoviePass, MovieCrash’ wordt verslag gedaan van de opkomst en ondergang van het Amerikaanse bedrijf MoviePass. MoviePass is een in 2011 opgerichte abonnementsdienst die het mogelijk maakte om voor een vast bedrag per maand naar meerdere films in de bioscoop te kunnen gaan.

Aan het woord komen de hoofdrolspelers, waaronder oprichters Stacy Spikes en Hamet Watt. Zij wilden een service bieden die bioscoopbezoek wat laagdrempeliger en flexibeler zou maken voor klanten. Op vertoon van de zogeheten movie pass werd het mogelijk om, afhankelijk van het abonnementstype, een x-aantal films in vrijwel alle bioscopen in Amerika te bezoeken.

In de eerste jaren lijkt dit aardig te lukken, maar dan worden ze ingelijfd door het data-analysebedrijf Helios and Matheson. De bedrijfscultuur verandert en het grote omslagpunt is het moment waarop de nieuwe CEO Mitch Lowe, een aanpassing doet in de tarieven. Vanaf dan is het mogelijk om voor 10 dollar per maand één film per dag te bezoeken, wat in de praktijk eigenlijk op een ongelimiteerd aantal uitdraait. Omdat Helios beursgenoteerd is komt er een gigantische explosie in de koers en ontstaan er excessen; zowel bij Low en zijn collega – CEO Ted Farnsworth, maar ook zeker bij eindgebruikers. Er schuiven klanten door het beeld die beweren dat ze in die periode honderden keren naar de bioscoop zijn gegaan. Stacy Spikes en Hamet Watt zien het in eerste instantie met lede ogen aan, maar komen aan de zijlijn te staan, wanneer ze bedankt worden voor hun diensten. Op het moment dat ze ontslagen worden, hebben ze nog wel een grote hoeveelheid aandelen, die ze pas na een jaar mogen verhandelen. Spannend is dus om te zien wat er in dat jaar met de koers gebeurt, in de wetenschap dat het bedrijf maandelijks verlies lijdt.

‘MoviePass, MovieCrash’ is een fascinerend verslag van de reis van een – uiteraard ook zeker commercieel – ideaal, naar een situatie waarin eigenlijk alleen feesten tellen, personeel niet belangrijk is en er geld wordt uitgegeven dat feitelijk niet eens op de bank staat. Het is een beproefd format en hoewel het goed is uitgevoerd, biedt het weinig verrassingen. Hoewel het verhaal in de VS vermoedelijk een stuk bekender is dan hier, zie je als kijker natuurlijk al snel hoe een ander gaat lopen. Toch biedt het weer een aantal lessen, waarvan het helaas toch altijd de vraag blijft of er ooit iets van geleerd wordt.

Gijsbert Ambachtsheer

Waardering: 3.5

VOD-release: 30 mei 2024 (HBO Max)