Mower Minions (2016)

Regie: Bruno Chauffard, Glenn McCoy | 4 minuten | animatie, korte film, komedie, familie

Het begint steeds meer een traditie te worden; voorafgaand aan nieuwe animatiefilms in de bioscoop worden grappige, vertederende of verrassende korte filmpjes vertoond. Deze shorts gelden als opwarmertje voor de hoofdfilm en zijn niet zelden ‘showcases’ voor talentvolle animators. In navolging van Pixar geeft ook Illumination Entertainment debuterend filmmakers een kans zichzelf met zo’n korte film te profileren. Voorafgaand aan ‘Huisdiergeheimen’ (‘The Secret Life of Pets’) (2016) krijgen bioscoopbezoekers dan ook een hilarische short gepresenteerd waarin oude bekenden uit de Illumination-stal de hoofdrollen spelen: de minions. Die gele, pilvormige wezentjes die we kennen uit ‘Despicable Me’ (2010) en zijn vervolg uit 2013 – een derde film staat gepland voor 2017 – en natuurlijk uit hun eigen speelfilm (2015), weten nog altijd op onze lachspieren te werken. Veel inhoud heeft het niet, maar dolkomisch is het absoluut.

In ‘Mower Minions’ hebben de minions hun pijlen gericht op een nieuwe blender, die ze op een Tel Sell-achtig televisiekanaal hebben gezien. Er is alleen een probleempje; het apparaat kost twintig dollar en de minions hebben geen cent te makken. De oplossing is echter nabij. Aan de overkant van de straat is een bejaardenhuis waar nodig het gras eens gemaaid moet worden. De minions bieden hun hulp aan, maar willen daar natuurlijk wel wat voor vangen. De oudjes zijn echter niet van plan om de volle twintig dollar neer te tellen, maar goed, elke cent is welkom en dus gaan de minions aan de gang. Dat grasmaaien blijkt echter zo eenvoudig nog niet en er gaat van alles mis. Tot grote hilariteit van de bejaarden!

Of het hun koddige taaltje is, of hun onbeholpenheid. Of misschien toch die grote ogen of die denim tuinbroekjes die ze dragen… De minions zijn gewoon grappig. In slechts vier minuten weten debuterend regisseurs Bruno Chauffard en Glenn McCoy een herkenbare situatie te schetsen, waarbij de minions zich ouderwets in de nesten werken. Niet alleen is zo’n grasmaaier niet zo eenvoudig te besturen, ze krijgen het onder meer ook aan de stok met tuinkabouters, hondenpoepzakjes en watersproeiers. Wie met z’n ogen knippert, mist ongetwijfeld iets lolligs, want de grapdichtheid in ‘Mower Minions’ is zeer hoog. Vergeleken bij de hoofdfilm, die ook vol grappen zit, gaat deze short nog een stapje verder. Lachen, gieren en brullen dus!

Patricia Smagge

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 3 augustus 2016
DVD- en blu-ray-release: 23 november 2016