Mr 3000 (2004)

Regie: Charles Stone | 104 minuten | drama, komedie, romantiek, sport | Acteurs: Bernie Mac, Angela Bassett, Michael Rispoli, Brian J. White, Ian Anthony Dale, Evan Jones, Amaury Nolasco, Dondre Whitfield, Paul Sorvino, Earl Billings, Chris Noth, Neil Brown Jr., Scott Martin Brooks, Rich Komenich, David Devey, Tom Arnold

In ‘Mr 3000’ maken we kennis met Stan Ross (Bernie Mac), een arrogante, egoïstische en narcistische honkballer voor de Milwaukee Brewers. Alhoewel honkbal een teamsport is, heeft hij alleen oog voor zichzelf en het halen van drieduizend honkslagen. Zijn teamgenoten hebben een hekel aan hem, maar ja, wat moet je als je zonder zijn aanwezigheid geen wedstrijd wint. Nadat Stan Ross zijn fel begeerde honkslag heeft geslagen, stopt hij abrupt. Natuurlijk wil hij de bal waarmee hij deze mijlpaal heeft gehaald hebben en graait deze uit de handen van een jonge toeschouwer en fan, die de bal heeft gevangen.

Na het honkballen is Stan niet stil gaan zitten. Hij heeft een winkelcentrum waar alle namen van winkels iets met 3000 hebben. Ook de drieduizend honkballen aan de muur van zijn cafe is een leuke gimmick. Zakenman Stan heeft nog een bezigheid: hij wil geschiedenis schrijven door te worden toegelaten tot de beroemde Baseball Hall of Fame, iets wat hem steeds niet lukt. Het zal zeker na een miscalculatie (hij komt drie honkslagen tekort) voorlopig niet gaan lukken. Koste wat het kost zal hij de drie ontbrekende honkslagen slaan.

De humor in ‘Mr 3000′ is typisch Bernie Mac. In zijn vertolking van Stan Ross kan hij een karikatuur zijn, die strooit met vooroordelen en die vaak platvloerse grappen (ook nog eens met ruime voorspelbaarheid) maakt. Je vindt hier geen subtiliteit of op een kleine uitzondering daargelaten spitsvondige dialogen. Zo dient hij Tom Arnold, die zichzelf speelt, van repliek met de woorden: “Yeah, you wouldn’t be anywhere if it wasn’t for Roseanne”.

Natuurlijk gaat het in deze film niet alleen over de honkslagen, maar ook over de ontwikkeling die Stan ondergaat. Gedurende de film verandert hij namelijk van narcist in een sociaal bewogen persoon. Hij laat zien dat wat je bereikt niet echt belangrijk is, maar de manier waarop wel. Ook het krijgen van een tweede kans wordt breed uitgemeten. Een tweede kans om zijn record te halen, maar ook om relaties een nieuw leven in te blazen. In ‘Mr 3000’ fungeert de sport honkbal eigenlijk alleen maar als kapstok waaraan deze morele jasjes kunnen worden opgehangen.

Of de boodschap overkomt bij de kijker valt te betwijfelen. Het is een film van uitersten, die het geheel alleen maar ongeloofwaardiger maken. Zowel de fanatieke sportfilmliefhebber als de doorgewinterde romcommer komt bij deze film bedrogen uit. Je kunt je het beste zonder slag of stoot gewonnen geven en deze film maar beter links laten liggen.

Lodi Meijer