Mr. Harrigan’s Phone (2022)

Recensie Mr. Harrigan's Phone CinemagazineRegie: John Lee Hancock | 104 minuten | drama, horror | Acteurs: Donald Sutherland, Jaeden Martell, Joe Tippett, Colin O’Brien, Kirby Howell-Baptiste, Frank Ridley, Peggy J. Scott, Thomas Francis Murphy, Randy Kovitz, Cyrus Arnold, Thalia Torio, Conor William Wright, Alexa Shae Niziak, Bennett Saltzman, Daniel Reece, Dale Duko

Als iemand komt te overlijden, hoort normaal gesproken het contact met de wereld der levenden voor deze persoon op te houden. Maar wat als dat niet gebeurt? Het overkomt de tiener Craig (Jaeden Martell). Nadat hij de telefoon van zijn overleden mentor Mr. Harrigan (Donald Sutherland) in diens borstvakje heeft geplaatst aan het einde van zijn begrafenis, is hij in staat om te blijven communiceren met de overleden man. Hij kan namelijk voicemails achterlaten waarin hij zijn overleden mentor een taak geeft. Bijvoorbeeld om iemand uit te schakelen die hem of iemand anders pijn heeft gedaan, die dan ook nog eens volbracht wordt. De film ‘Mr. Harrigan’s Phone’ is gebaseerd op een kort verhaal geschreven door de befaamde horrorschrijver Stephen King, één van de verhalen in het in 2020 verschenen boek ‘If It Bleeds’. De regisseur John Lee Hancock, onder andere bekend van de films ‘The Founder’ (2016) en ‘The Highwaymen’ (2019), heeft namens Netflix de taak op zich genomen om het korte verhaal in een film om te zetten.

Door middel van een voice-over draagt Craig als hoofdpersoon informatie en zijn gedachten over aan de kijker. Al jarenlang heeft Craig een afspraak met de rijke, oude, maar ook mysterieuze Mr. Harrigan om verscheidene boeken aan hem voor te lezen. Het lukt hem niet meer om de boeken zelf te lezen. De dynamiek tussen deze twee is dan ook gelijk het interessantste aan deze film, aangezien Craig zelf ervoor kiest om de oude man te blijven opzoeken. Op een gegeven moment vraagt Mr. Harrigan dan ook aan Craig waarom hij toch blijft komen, waarop hij antwoordt: “I come here because I enjoy our time together, […] I like the smell of your books, […] I love our talks, and when I read out loud, it gives me a sense of power that I don’t have outside of this room. I come here because I want to.”

Op het moment dat Mr. Harrigan komt te overlijden, is er dus ineens sprake van het bovennatuurlijke element dat hij toch blijft reageren via zijn telefoon. Toch wordt er in het restant van de film veel te weinig nadruk gelegd op dit grote mysterie. Je ziet geen enkele keer precies wat de dode Mr. Harrigan vermoedelijk doet wanneer hij een taak van Craig via de voicemail heeft binnengekregen, terwijl deze scènes veelbelovend kunnen zijn als horrormateriaal. Het is dan ook lastig te duiden wat voor soort film ‘Mr. Harrigan’s Phone’ precies is; er zijn namelijk te weinig scares en spannende momenten om het als horrorfilm te duiden. Daarnaast wordt er aan het einde van de film geen duidelijk antwoord gegeven op het bovennatuurlijke fenomeen om er een bevredigende mysteriefilm van te maken. Tegelijkertijd is het bovennatuurlijke aspect ook een beetje vreemd voor een doorsnee dramafilm.

Daarnaast zijn de andere personages totaal niet interessant. Ze komen vooral heel stereotypisch over, met name de pestkop die altijd zonder enige reden heel vervelend en negatief is en de medescholieren die letterlijk de hele tijd aan hun mobiele telefoon gekluisterd zijn. Er wordt gedurende de hele film veel aandacht besteed aan het telefoongebruik van jongeren, wat wel erg overdreven wordt. Zo kunnen bepaalde scholieren enkel communiceren via hun telefoon. Er wordt hierbij, buiten de eerder genoemde bovennatuurlijke elementen om, geen realistische wereld afgebeeld. De personages dienen meer als onderdeel van een allegorie om het gevaar van mobiele telefoons in de huidige maatschappij te duiden.

Om te concluderen, ‘Mr. Harrigan’s Phone’ is een film zonder duidelijk genre, waarbij er te weinig nadruk gelegd wordt op het bovennatuurlijke element en de ethische kwestie die het met zich meebrengt, aangezien Craig hierdoor in staat is om anderen te straffen zonder enige echte consequenties. De wereld van deze film dient echter meer als een allegorie om negatieve aspecten van overmatig telefoongebruik te duiden. Het interessantste aan de film is de dynamiek tussen Mr. Harrigan en Craig. Echter gaat ‘Mr. Harrigan’s Phone’ niet goed om met de nasleep van het moment dat eerstgenoemde komt te overlijden, wat resulteert in een ambigue einde met een onbevredigende anticlimax, waarin er geen antwoord gegeven wordt op het mysterie. Hier zat duidelijk meer in.

Jan Uitentuis

Waardering: 2

VOD-release: 5 oktober 2022