Mr. Morgan’s Last Love (2013)

Regie: Sandra Nettelbeck | 116 minuten | komedie, drama | Acteurs: Michael Caine, Gillian Anderson, Clémence Poésy, Justin Kirk, Jane Alexander, Alix Poisson, Richard Hope, Anne Alvaro, Christelle Cornil, Michelle Goddet

Hoe leuk is het leven nog als je op leeftijd en weduwnaar bent, alleen in Parijs woont en je kinderen en kleinkinderen aan de andere kant van de wereld?  Voor oud-Princeton professor Matthew heeft het leven haar glans verloren. Totdat hij op een dag na een stadswandeling de bus naar huis neemt.

Na een broodje gegeten te hebben in het park keert Matthew Morgan huiswaarts met de bus. Hij woont sinds het overlijden van zijn grote liefde Joan alleen in Parijs, een star, nukkig en lichtelijk suïcidaal bestaan in een statig appartement in St. Germain. Tijdens de busrit valt zijn oog op een jonge vrouw die hem vanaf de eerste seconde intrigeert. De wijze waarop ze haar haarlok achter haar oor doet, herinnert hem aan zijn vrouw. De jonge vrouw maakt aanstalten om uit te stappen en ook al is het zijn halte niet, verlaat ook de weduwnaar de bus. De lieftallige vrouw stelt voor om hem naar huis te wandelen en na enige aarzeling staat hij dat toe. Ze stelt zich voor als Pauline. Danslerares. Thuis aangekomen vraagt ze of hij een keer komt kijken bij haar les.

In de dagen die volgen bezoekt Matthew de dansschool samen met zijn goede (eet)vriendin Colette. Onwennig en enigszins gegeneerd probeert hij een paar pasjes uit, maar houdt Pauline nauwlettend in de gaten. Ze beweegt soepel tussen de cursisten door en geniet van de aanwezigheid van Matthew. De basis voor een bijzondere vriendschap is gelegd. Dagelijks gaan de twee zielsverwanten een broodje eten, een stuk wandelen of varen en praten over geneugten en kwellingen van het leven. Pauline is wees en voelt een sterke connectie bij Matthew als vaderfiguur. Matthew voelt zich op zijn beurt platonisch aangetrokken tot de jonge vrouw en in gedachten ziet hij zijn overleden echtgenote.

Dat Morgan suïcidaal is, weet Pauline nog niet, maar na een mislukte poging belandt hij in het ziekenhuis. Ze zoekt hem op, maar heeft zonder zijn medeweten zijn kinderen ingelicht over het incident. Zoon Miles en dochter Karen zijn direct overgekomen vanuit Amerika en vooral Miles is ziedend over de egoïstische actie van zijn vader. Hij schat de situatie tussen Pauline en Matt totaal verkeerd in en beschuldigt haar van het misbruik maken van deze oude man en zijn geld. Karen is een stuk nuchterder en probeert haar broer tot rede te roepen. Miles is verbolgen over het feit dat Matthew zijn kinderen niet op tijd heeft verteld hoe ziek hun moeder was en dat ze het leven zelf wilde beëindigen. Pauline probeert de band tussen vader en zoon te redden door Miles te vertellen dat het niet Matthews wens was, maar die van Joan. Of de optimistische Pauline er in slaagt om de twee mannen nader tot elkaar te brengen en Matthew te laten inzien dat er nog genoeg mooie momenten in zijn leven zullen volgen, is nog maar de vraag.

‘Mr Morgan’s Last Love’ is een hartverwarmende dramedy gebaseerd op het boek “La douceur assassine” en is van Belgische, Franse, Duitse en Amerikaanse makelij. Voor iedereen die dol is op Parijse stadsgezichten: je kunt je opmaken voor sfeervolle herfstige beelden van de Franse hoofdstad. De relatie tussen Pauline Laubie (Clémence Poésy) en Matthew Morgan (Michael Caine) is even gecompliceerd als hij eenvoudig is. Even denk je dat er fysieke aantrekking tussen beide is maar de familiaire en diepe vriendschap voert uiteindelijke de boventoon. Aandoenlijk is de rol van Michael Caine die in z’n beste Frans zich verstaanbaar probeert te maken. “Murcy” is zijn manier van bedanken in de lichtstad. Zijn jonge tegenspeelster Clémence Poésy (‘Harry Potter and the Deathly Hallows’) brengt een zachtaardig, elegant en volstrekt oprecht personage met een onstuitbaar geloof in het goede in de mens ten tonele. De fijngevoelige soundtrack is in handen van de zeer ervaren componist Hans Zimmer (‘Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl’).

Lisette van der Meij


Waardering: 4

Bioscooprelease: 26 september 2013
DVD- en blu-ray-release: 28 januari 2014