Mr. Peabody & Sherman (2014)

Regie: Rob Minkoff | 93 minuten | animatie, avontuur, komedie, familie, science fiction | Originele stemmencast: Ty Burrell, Max Charles, Lauri Fraser, Guillaume Aretos, Patrice A. Musick, Ariel Winter, Karan Brar, Joshua Rush, Stephen Tobolowsky, Allison Janney, Dennis Haysbert, Stephen Colbert, Leslie Mann, Zach Callison, Steve Valentine, Leila Birch, Stanley Tucci, Lake Bell, Patrick Warburton, Tom McGrath, Mel Brooks | Nederlandse stemmencast: Jeroen Spitzenberger, Sem Ragas, Karin Bloemen, Pip Pellens, Lottie Hellingman

Niet veel mensen zullen de stokoude animatiefilmpjes rond Mr. Peabody en Sherman nog kennen, maar dat gaat vast veranderen. De geniale hond Mr. Peabody, die niet alleen uitvinder en Nobelprijswinnaar is maar ook wetenschapper, businesstycoon en tweevoudig Olympisch kampioen, en zijn geadopteerde mensenkind Sherman kregen namelijk nieuw leven ingeblazen door Tiffany Ward, dochter van Jay Ward die in de jaren vijftig aan de wieg stond van de tekenfilmfiguren, en Rob Minkoff, een van de regisseurs van de Disney-klassieker ‘The Lion King’ (1994). Minkoff is al sinds 2003 bezig om ‘Mr. Peabody and Sherman’ van de grond te krijgen. Aanvankelijk was het de bedoeling een live-action/CGI-productie te maken, maar dat plan bleek al snel te ambitieus. Door een animatiefilm te maken, blijft Minkoff trouw aan het origineel, en laat dat nou precies zijn wat Ward graag wilde.

In de verhalen van Mr. Peabody and Sherman – onder de naam ‘Peabody’s Improbable History’ in de jaren zestig een vast onderdeel van de Amerikaanse ‘Rocky and Bullwinkle Show’ – speelt de WABAC-machine een centrale rol. Met dat apparaat, uitgevonden door Mr. Peabody zelf, kan door de tijd gereisd worden. Zo belanden de briljante Beagle en zijn geadopteerde zoon op belangrijke momenten in de geschiedenis en ontmoeten ze allerlei historische figuren. De film begint met de eerste schooldag van Sherman. Op school krijgt hij ruzie met een klasgenootje, Penny Peterson. Een ruzie die een staartje krijgt, want Mr. Peabody ontvangt een bericht van het adoptiebureau, dat de adoptie teruggedraaid zal worden als Sherman nog eens in de problemen komt. Peabody besluit de familie Peterson thuis uit te nodigen. Terwijl zij elkaar beter leren kennen, probeert Sherman indruk te maken op Penny door de WABA-machine te demonstreren. Maar dat loopt behoorlijk uit de hand. Voor de nieuwbakken vader Mr. Peabody wordt het een race tegen de klok om het verleden te herstellen en de toekomst te redden.

In de oorspronkelijke versie worden de stemmen verzorgd door onder anderen Ty Burrell, Max Charles, Stephen Colbert, Leslie Mann, Allison Janney, Mel Brooks en Stanley Tucci. Hun Nederlandstalige tegenhangers zijn onder anderen Jeroen Spitzenberger, Karin Bloemen, Lottie Hellingman, Pip Pellens en Sem Ragas. Wat ‘Mr. Peabody and Sherman’ onderscheidt van vele andere animatiefilms is het feit dat kinderen op een speelse manier wat historisch besef wordt bijgebracht. Zo komen onder anderen Napoleon, Toetanchamon, de Mona Lisa, Marie-Antoinette en Sigmund Freud voorbij. De film heeft een knotsgek en topzwaar plot, maar weet zich daar vrij gemakkelijk doorheen te worstelen, mede dankzij een stevig tempo en een flinke dosis humor (die ook voor volwassenen de moeite waard is).

‘Mr. Peabody and Sherman’ is een film uit de stal van DreamWorks Animation, dus met de (3D-)animaties zit het ook wel snor. Als je bedenkt dat het bronmateriaal al dik vijftig jaar oud is, oogt deze film verrassend fris en modern. ‘Mr. Peabody and Sherman’ is een dynamische, vrolijke en charmante animatiefilm; plezier voor het hele gezin!

Patricia Smagge

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 26 februari 2014
DVD- en blu-ray-release: 13 augustus 2014