Mrs Lowry & Son (2019)

Recensie Mrs Lowry & Son CinemagazineRegie: Adrian Noble | 92 minuten | biografie, drama | Acteurs: Vanessa Redgrave, Timothy Spall, Stephen Lord, David Schaal, John Alan Roberts, Wendy Morgan, Michael Keogh, Joanne Pearce, Jon Furlong, Giselle Cullinane, Rose Noble, Kila Lord Cassidy, Paul Bergquist, Laurence Mills, Amanda Higson, Jennifer Banks

Een onberispelijk decor, twee topacteurs als Vanessa Redgrave en Timothy Spall in intieme conjunctie: ‘Mrs Lowry and Son’ heeft het bij aanvang goed voor met de kijker. Een terugblikkende voice-over aan het begin van de film kunnen we dan wel velen, al is meteen duidelijk dat het perspectief van de oude mevrouw Lowry onnodige opsmuk is. Zoonlief kan het wel alleen af, zeker wanneer die wordt gespeeld door de immer schitterende Spall (onder andere ‘Secrets and Lies’, ‘Mr. Turner’).

Spall kan zowel goedmoedig grommen als een oude heer, als vertederen in de rol van moederskindje. Hier is hij kunstschilder L.S. Lowry, bekend van Engelse industrielandschappen uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Ja, we krijgen de clichés van het historisch drama over ons heen, met dito muziek, maar het is prettige verwachting die Adrian Noble ons biedt, al was het maar vanwege het samenspel van Redgrave en Spall.

Hij kookt voor moeder, zij eten samen aan haar bed. Smalltalk of niet, het sprankelt. ‘I long for you to be happy mother, one day’. Tegen de vijftig moet hij dan al zijn. Alsof het gaat om Carla en Frank van Putten, de moeder en zoon-creatie van Koot en Bie, zoekt moeder een partner voor haar inwonende zoon Laurie, mocht zij binnenkort verscheiden. In ‘Mrs Lowry and Son’ vertedert het eerder dan dat het op de lachspieren werkt.

Gebeurt er nog wat? Best, maar huiselijke gesprekken zijn interessant genoeg. Er is iets met een zakelijke mislukking van de overleden vader die door de zoon moet worden goedgemaakt. De film is oprecht te lief om te zoeken naar manipulatieve krachten in moeder, al zijn die er zeker. Als portret van knellende liefde tussen moeder en zoon is het op een hoorspel gebaseerde ‘Mrs Lowry and Son’ zeker geslaagd.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 5 maart 2020