MTV Makes Me Want to Smoke Crack Too (2003)

Regie: Tijmen Hauer | 01:42:00 minuten | korte film

“MTV Makes Me Want to Smoke Crack”, zong de Amerikaanse singer-songwriter en muzikant Beck in 1993 als protest tegen het perfecte beeld van het leven dat geschetst wordt door programma’s die op zenders als MTV zijn en dat door veel kijkers zo verafgood wordt, dat zij in het echt als oppervlakkige imitaties hiervan door het leven gaan.

De in 1977 geboren Nederlandse videokunstenaar Tijmen Hauer borduurt verder op dit patroon en legt in zijn korte filmpje ‘MTV Makes Me Want to Smoke Crack Too’ maar liefst zestien videoclips met de bijbehorende muziek over elkaar heen, zodat er een grijsgroene massa ontstaat, waaruit je nauwelijks iets op kunt maken, anders dan dat het allemaal wel erg veel lijkt op elkaar.

Gelukkig duurt het filmpje nog geen twee minuten, anders zou zelfs de meest principiële geheelonthouder zijn toevlucht nemen tot een handvol pillen, sterke drank of de drugs uit de titel. Van enige herkenning is amper sprake (alleen “All the Things She Said” van t.A.T.u. valt heel even op), maar wellicht zorgt een wedstrijdje‘zoek de videoclip’ tussen vrienden voor wat verbroedering. Leuk experimenteel filmpje van Tijmen Hauer, die eerder indruk maakte met ‘Oh Great Now Look What Happened’, ‘Daddy I’m Scared’ en ‘Intensive Care’.

Monica Meijer