Muidhond (2019)

Recensie Muidhond CinemagazineRegie: Patrice Toye | 99 minuten | drama | Acteurs: Tijmen Govaerts, Ina Geerts, Line Pillet, Julia Brown, Greet Verstraete, Dominique Van Malder, Peter Seynaeve, Julia Ghysels, Filip Hellemans, Jackie Gilles, Rashif El Kaoui

‘Muidhond’ is de verfilming van het gelijknamige en succesvolle boek van Inge Schilperoord. Het verhaal focust zich op de drieëntwintigjarige Jonathan (Tijmen Govaerts), die na een maandenlange gevangenisstraf een voorlopige vrijlating heeft gekregen. Hij gaat weer bij zijn moeder wonen in een nieuw appartement bij de duinen. Vastbesloten om een beter mens te worden, zet Jonathan zich in om zijn gedrag te beheersen en zijn leven weer op te pakken. Om zichzelf een nieuwe bezigheid te geven heeft hij ook de zorg op zich genomen voor een gewonde muidhond, een karperachtige vis, die volgens sommigen geneeskrachtige eigenschappen beschikt. Jonathan lijkt progressie te maken, maar dit verandert met de komst van Elke, een brutaal tienjarig buurmeisje. Elke is eenzaam en wordt door haar alcoholistische moeder verwaarloosd. Zij is vanaf de eerste dag vastbesloten om een vriendschap te sluiten met haar zwijgzame buurjongen, maar Jonathan ziet dit niet zitten en is bovendien huiverig. Wat Elke namelijk niet weet is dat Jonathan een pedofiel is.

Er is nauwelijks een misdaad in onze samenleving die zwaarder wordt veroordeeld dan pedofilie. Het is een onderwerp wat bij velen tot de nodige emotionele gevoelens leidt. Enerzijds heb je de mensen die vinden dat de straf voor dit vergrijp niet zwaar genoeg kan zijn. Gedwongen castratie of het afhakken van handen zijn dingen die door hen maar al te vaak worden geopperd. Anderzijds heb je de mensen die het onderwerp het liefst uit de weg gaan. De weerzinwekkendheid van het onderwerp is iets wat zij maar moeilijk onder ogen kunnen komen. Films over pedofilie worden daarom niet vaak gemaakt. Regisseur Patrice Toye kiest er met ‘Muidhond’ voor om dit moeilijke en gevoelige onderwerp wél te behandelen. Moedig. Je kan als regisseur namelijk al snel in de gevarenzone komen met zo’n onderwerp. Toye pakt de zaak echter heel voorzichtig en met grote gevoeligheid aan, op een zeer rustige manier en te allen tijde met respect.

Tijmen Govaerts speelt uitstekend in de rol van Jonathan. Er is ongetwijfeld veel moed voor nodig om voor een dergelijke rol te kiezen. Govaerts speelt zijn personage nooit over de top, maar juist altijd met een laag realisme. Je hebt daarom altijd het idee dat je naar iemand van vlees en bloed zit te kijken. Daarbij hebben zekere films vaak de neiging om een bepaald soort acteur te casten voor de rol als pedofiel; de besnorde en bebrilde veertiger (vaker wel dan niet met overgewicht) is een veelvoorkomend stereotype. Govaerts staat met zijn doodnormale uiterlijk in schril contrast met dit beeld. Met zijn gereserveerde en toch aanwezige spel is de jonge Govaerts een talent om naar uit te kijken.

In tegenstelling tot het acteerwerk van Govaerts zijn de situaties in ‘Muidhond’ spijtig genoeg niet altijd even geloofwaardig. Wanneer blijkt dat de verlegen Jonathan een stille aanbidder heeft op zijn werk, een vrouw van zijn eigen leeftijd, is het moeilijk om dit met alle voorkennis van Jonathans ongemakkelijke persoonlijkheid serieus te nemen. Dit voelt aan als een verwerkt verhaalelement dat uitsluitend is bedoeld voor extra reuring in het verhaal. Ook het feit dat Jonathan en Elke buren zijn geworden laat vraagtekens achter. Hoe is het namelijk mogelijk dat iemand als Jonathan naast een jong kind komt te wonen? Dat de drankbeluste moeder van Elke hier nauwelijks van op de hoogte lijkt te zijn valt nog te begrijpen, maar hoe zit het met de moeder van Jonathan? En nog belangrijker: hoe zit het met de politie? De film schiet op deze vlakken te kort in geloofwaardigheid. Jammer, want Toye heeft vanuit een aantal andere oogpunten een uitdagende film weten te maken.

Onder geen enkel beding een makkelijke kijkervaring, maar ‘Muidhond’ is zeker dapper. En dat is meer dan kan worden gezegd over veel andere films die dit onderwerp tackelen.

Len Karstens

Waardering: 3

Bioscooprelease: 30 januari 2020
DVD-release: 10 juni 2020