Mullewapp – Mullewapp – Das große Kinoabenteuer der Freunde (2009)

Regie: Tony Loeser, Jesper Møller | 77 minuten | animatie, avontuur, familie | Originele stemmencast: Benno Fürmann, Joachim Król, Christoph Maria Herbst, Katarina Witt, Volker Wolf, Maximiliane Häcke, Hans Bayer, Hans-Gerd Kilbinger, Rene Heinersdorff, Hildegard Krekel, Vanessa Wunsch, Silke Linderhaus, Karin Buchali, Katja Liebing, Annabel Wolf, Emma Grimm, Gustav Häcke, Stella Wolf, Gregor Höppner, Hans Teuscher

Mullewapp is de ietwat slaperige thuisbasis voor een aantal boerderijdieren, dat er in vrede samenleeft. De kuikens krijgen vliegles, de kippen kibbelen om de aandacht van de haan en het lammetje is altijd aan het dansen. ’s Avonds genieten de dieren van schaduwspelvoorstellingen die ze met behulp van het licht van een fiets zelf maken. Wanneer een onverwachte nieuwe bewoner de stal binnenvalt, staat de boerderij al snel op zijn kop. Deze gast is niemand minder dan Johnny Mauser, een muis die onafscheidelijk is van zijn koffertje op wieltjes en die het nogal hoog in de bol heeft. Johnny Mauser is een acteur, maar niet zo’n heel erg succesvolle, zo zien we in de eerste scènes. Het maakt voor de boerderijdieren niet veel uit: zij zijn erg onder de indruk van zijn stoere verhalen over het redden van prinsessen uit de klauwen van piraten. Het duurt niet lang of alle dieren, met uitzondering van de sceptisch blijvende haan, genieten met volle teugen van Johnny’s optredens.

De vrolijkheid slaat al snel om wanneer Wolke, het lammetje, ontvoerd wordt door een wolf, die bedacht heeft dat zij wel een lekker hapje vormt voor zijn verjaardagsmaaltje die zondag. Gelukkig heeft hij even daarvóór een vos uitgenodigd, die dus op de hoogte is van de feestplannen van het hongerige monster. De vos is weliswaar logischerwijze niet goed bevriend met de boerderijdieren, maar zodra zij achter Wolke’s verdwijning komen, weten zij de informatie wel uit de vos te peuteren. Al snel oppert Waldemar het varken dat Johnny Mauser (omdat hij immers zo’n held is) Wolke maar moet gaan redden. Maar de haan vertrouwt – terecht – zo’n belangrijke klus niet toe aan de muis (die natuurlijk helemaal niet van plan is het lammetje te redden) en uiteindelijk besluiten ze dan maar met zijn drieën te gaan. Op deze tocht mag elk lid van dit trio laten zien waar ze goed voor en in zijn.

De animatiefilm ‘Mullewapp’ is gebaseerd op de bedenksels van de Duitse auteur Helme Heine (1941). Zijn boeken over de drie vrienden zijn razend populair, zelfs over de landgrenzen wordt er gretig voorgelezen uit de avonturen van de boerderijbewoners. De film is trouw gebleven aan de vertelstijl en ‘Mullewapp’ kijkt dan ook als een prentenboek dat tot leven is gekomen. De prachtige en kleurrijke 2D animatiestijl sluit perfect aan bij de gemoedelijke sfeer van de vertelling. Voor de volwassen kijkers is ‘Mullewapp’ ook best het bekijken waard, al schieten enkele grappen compleet het doel voorbij (een kip die verleidelijk met haar decolleté schudt bijvoorbeeld). Ook zijn enkele elementen uit andere films gehaald, zoals ‘Shrek’ en ‘Chicken Run’. De originele, grappige vondsten uit de boeken (zoals het op inventieve wijze besturen van de fiets) komen hier goed tot hun recht. ‘Mullewapp’ is een leuk tijdverdrijf vooral voor jong, maar ook best voor oud.

Monica Meijer

Waardering: 3