Mummies: Secrets of the Pharaohs (2007)

Regie : Keith Melton | 39 minuten | documentaire, geschiedenis | Originele stemmencast: Christopher Lee

Na Bela Lugosi is Christopher Lee degene die het meest wordt geassocieerd met Dracula en andere filmmonsters. De in 1922 geboren Britse acteur heeft er dus heel wat uurtjes in doodskisten en andere macabere omgevingen opzitten. Ook speelde hij in de uitstekende Hammer horrorproduktie ‘The Mummy’ de rol van mummie Kharis. Een uitstekende keuze dus om hem in te schakelen bij het opnemen van de voice over van IMAX documentaire ‘Mummies – Secrets of the Pharaohs’. Lee heeft een mooie en overtuigende stem die prima past bij het onderwerp. Jammer genoeg weet hij niet te verhullen dat ‘Mummies: Secrets of the Pharaohs’ niet veel om het lijf heeft…

‘Mummies – Secrets of the Pharaohs’ pretendeert de geheimen van het oude Egypte te ontrafelen: niet alleen het DNA van mummies wordt onder de loep genomen (om te kijken of er in de medische wetenschap nog voordeel uit gehaald kan worden), ook wordt er bijvoorbeeld een poging gedaan er achter te komen wat de ingrediënten zijn voor mummificatie. Erg diepgaand is de informatie die je krijgt echter niet; het is zo ongeveer het niveau van een brugklasser die een spreekbeurt houdt. Maar wellicht is dat de voornaamste doelgroep van de documentaire, dus daar valt niet veel op aan te merken. Waar de makers wel in hebben gefaald is de rommelige opbouw van de documentaire; er wordt snel van onderwerp gewisseld, terwijl de kijker het gevoel heeft dat er door de summiere informatie nog meer verteld gaat worden. Hierdoor wordt de verwachting gewekt dat men er nog later op terug komt, maar dat is dan niet het geval.

Het grootste nadeel is echter wel dat een groot deel van de documentaire een verkapte speelfilm blijkt: er worden scènes uit het oude Egypte nagespeeld, waarbij het acteerwerk zo belabberd is, dat de mummies zich in hun graftombe om zouden draaien als ze dit wisten. De documentaire duurt al niet zo lang (39 minuten), en dan gaat er ook nog veel tijd verloren met zich rond 1870 spelende scènes over tweetal grafrovers die een koninklijke tombe hebben leeggeroofd. Zij probeerden de gestolen voorwerpen op de zwarte markt te slijten en hoewel er in die tijd niet veel mensen waren die hieroglyphen konden lezen, besliste het lot uiteraard dat er toch een toevallige voorbijganger doorhad dat de gebruikersvoorwerpen in koninklijke handen zijn geweest. Deze voorbijganger, de beroemd geworden Egyptoloog Charles Wilbour, probeert vervolgens te achterhalen waar het geboefte de spullen vandaan hebben gehaald en voilà, het graf van twaalf farao’s, waaronder de belangrijke farao Ramses II, is ontdekt! Hoewel deze scènes vanuit een technisch oogpunt best in orde zijn (er is veel aandacht voor detail bijvoorbeeld), werkt het tenenkrommende spel van de acteurs vooral irritatie op. Veel liever hadden we wetenschappers als Bob Brier of Zahi Hawass langer in beeld gezien om meer te weten te komen over de fascinerende Egyptische cultuur.

‘Mummies Secrets of the Pharaohs’ is een onevenwichtige documentaire, die wel prikkelt, maar het boeiende onderwerp niet op de juiste manier heeft verpakt. Leuk om beginnende interesse in het oude Egypte op te wekken, maar zeker geen mustsee als je al een insider bent, noch als je ander studiemateriaal voor handen hebt.

Monica Meijer