Munya in mij – Munya in Me (2014)

Regie: Mascha Halberstad | 20 minuten | animatie, korte film, familie | Originele stemmencast: Salma Khanfour, Funda Müjde, Ergun Simsek, Mert Gül, Susan Radder, Bilal Wahib, Rinie van den Elzen, Eva Zeijlstra

Dat je op de weg naar beroemdheid ineens in een stroomversnelling terecht kunt komen, heeft de Nederlandse Mascha Halberstad inmiddels aan den lijve ondervonden. In februari 2015 bracht de wereldberoemde Britse band The Prodigy het nummer ‘Wild Frontier’ uit, waarvoor zij, samen met animator Elmer Kaan, de clip gemaakt heeft. Dat een band een videoclip uitbrengt, is natuurlijk geen nieuws, maar de samenwerking tussen de Arnhemse Halberstad en de punk/dance act was opmerkelijk genoeg om de headlines te halen. Niet alleen in Nederland, ook internationaal mocht de opvallende videoclip op aandacht rekenen.

Mascha Halberstad maakt al jaren animaties in haar studio. Zo was zij mede-verantwoordelijk voor de prachtige animatiescènes in de jeugdfilm ‘Patatje Oorlog’ (2011), en maakt ze commercials voor gerenommeerde bedrijven als Douwe Egberts en TNT. Haar unieke visuele stijl is het sterkste punt van die filmpjes, bij het zien van filmpjes als ‘Dag meneer de Vries’ (NTR Kort 2012) is het moeilijk om niet ontroerd te raken. Voor de serie ‘Nu of nooit’, een stimuleringsproject van Mediafonds en Z@pp, maakte ze het stop motion animatiefilmpje ‘Munya in mij’ (‘Munya in Me’). ‘Munya in mij’ is in dat kader bedoeld voor kinderen van een jaar of 8 tot 12, maar val je buiten die doelgroep, dan is dat beslist geen reden om deze productie over te slaan. Frontman Liam Howlett zag per toeval het filmpje op tv, raakte onder de indruk en regelde via de platenmaatschappij dat het contact tussen Halberstad en de band gelegd werd.

‘Munya in mij’ gaat over de tienjarige Turkse Munya, een mollig, onzeker meisje dat dagelijks boodschappen doet voor haar ziekelijke, veeleisende moeder. Die taak is op zich geen probleem, maar Munya moet daarvoor wel langs een pleintje, waar zich steevast een groepje hangjongeren bevindt. En die hebben door dat Munya onzeker is over haar gewicht, waardoor ze het mikpunt is van hun pesterijen. Munya ziet er steeds meer tegenop en probeert zelfs via een omweg de Turkse supermarkt te bereiken, waardoor ze net na sluitingstijd aankomt. En daar wordt Munya’s moeder dan weer boos om.

Er is veel te genieten in ‘Munya in mij’. De details in het kleine huisje van Munya en haar moeder zijn prachtig. Van de gehaakte kleedjes op tafel tot de kleding en het meubilair: alles is met zorg uitgewerkt. Het is knap hoe de makers de emotie van zo’n poppetje over weten te brengen. Munya verovert je hart! Het verhaal op zich is niet heel innovatief: een gepest kind dat – al dan niet met hulp van een rolmodel – onder het juk van haar kwelgeesten uitkomt, is al vaker vertoond, maar het is de uitvoering die zo bijzonder is. ‘Munya in mij’ won in 2014 de Cinekid Gouden Kinderkast (Juryprijs) en is terecht opgenomen in het programma VPRO kort & klein. Dit filmpje smeekt namelijk om een vertoning op het grote doek!

Monica Meijer

Waardering: 3.5