Murderball (2005)

Regie: Henry Alex Rubin, Dana Adam Shapiro | 85 minuten | documentaire | Met: Joe Bishop, Keith Cavill. Andy Cohn, Scott Hogsett, Christopher Igoe, Bob Lujano, Kevin Orr, Joe Soares, Dave Willsie, Mark Zupan

Eind jaren tachtig bedacht een aantal rolstoelatleten een nieuwe sport voor sporters die gedeeltelijk verlamd zijn. Quadrugby heette het in eerste instantie, verwijzend naar Quadriplegia, de officiële term voor verlamming aan de ledematen. Later werd de term ‘Murderball’ geïntroduceerd. Het lijkt op American Football in een rolstoel maar dan gespeeld met een volleybal en zich afspelend op een basketbalveld. Al snel wordt duidelijk dat de sport niet voor watjes is bedoeld. Ruige kerels met tatoeages beuken er vol tegenaan in hun aan Mad Max herinnerende omgebouwde rolstoelen. Als niet-gehandicapte is de sport af te raden want de kans dat je na afloop nog rechtoplopend naar huis kan is bijzonder klein. Het is de ultieme kans voor deze mannen om hun leven zin te geven.

De film volgt de Amerikaanse en Canadese teams die zich voorbereiden op het wereldkampioenschap rolstoelrugby 2002 in Stockholm. Op dat moment was USA de regerend wereldkampioen, maar de bezeten coach van Canada Joe Soares zal alles uit de kast halen om een nieuw Amerikaans feestje te bederven. Joe Soares was in 1996 de held van het Amerikaanse team, maar wil nu als coach van het Canadese team wraak nemen, omdat hij vanwege zijn leeftijd door het Amerikaanse team afgeschreven werd. Soares kreeg op jeugdige leeftijd polio. Zo volgen we ook Mark Zupan, onder de tatoeages, piercings, sikje, kort rood haar. Een jongen waar je ogenschijnlijk geen ruzie mee wil hebben met of zonder rolstoel. Verlamd geraakt aan zijn benen toen de auto van een dronken rijdende vriend van de weg raakte.

‘Murderball’ volgt met name deze Zupan en Soares, hun jeugd, hun ouderlijk huis, hun gezin en hun passie voor het spel. Mannen met een groot ego en een natuurlijke eigenschap om te domineren. Maar ook de kwetsbaarheid van de mannen wordt zonder sentimenteel te worden in beeld gebracht. De wedstrijdbeelden zijn flitsend in beeld gebracht als een MTV-clip. Niet voor niets produceerde de zender MTV mede deze documentaire. De makers Henry Alex Rubin en Dana Adam Shapiro ontvingen een nominatie voor de Oscar voor beste documentaire en ze wonnen diverse prijzen op filmfestivals.

Jeroen Poldermans

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 8 december 2005