Muscle Heat – Masuuruhiito (2002)

Regie: Ten Shimoyama | 93 minuten | actie, avontuur | Acteurs: Kane Kosugi, Sho Aikawa, Masaya Kato, Misato Tachibana, Noboru Kaneko, Ikkei Watanabe, Joe Li, Ken Lo, Shinya Hashimoto, Noriko Watanabe, Yoshihiro Takayama, Naoto Takenaka, Chan Man Ching

‘Muscle Heat’ is van de hand van regisseur Ten Shimoyama. Eerder maakte hij onder andere ‘St. John’s Wort’, deze horrorfilm is zeker het bekijken waard. Helaas zet de regisseur met ‘Muscle Heat’ een kwalitatief slechtere film neer. Het stuntwerk in de film is goed te noemen, maar het verhaal is enigszins verwarrend en vooral in de tweede helft moeilijk te volgen voor de kijker. Daarnaast is het acteerwerk in ‘Muscle Heat’ niet meer dan redelijk om te zien. Wel bevat ‘Muscle Heat’ indrukwekkende vechtscènes.

Kane Kosugi speelt de hoofdrol, Joe Jinno. ‘Muscle Heat’ is zijn eerste grote filmrol. Joe wordt samen met detective Katsuragi (Sho Aikawa) naar de hoofdstad uitgezonden om de uiterst dodelijke drug ‘Blood Heat’ te bestrijden. Dit gaat allemaal niet zonder slag of stoot, uiteindelijk komt detective Katsuragi op zeer pijnlijke wijze om het leven in de illegale vechtclub Muscle Heat. Door de intensieve samenwerking zijn Joe en Katsuragi dikke maatjes geworden, het overlijden van de detective komt dan ook zeer hard aan bij Joe Jinno. Dan gaat het echte gevecht beginnen……

Hoewel de film in het begin nog spannend is om te volgen, komt daar verandering wanneer Joe Jinno “alleen’’ de strijd aan moet gaan. Het verhaal zit in de tweede helft opeens vol met chaotische wendingen, die voor de kijker moeilijk te volgen zijn. Ook lijkt er totaal geen aandacht meer te zijn voor de personages in het verhaal. Het gevecht is het enige waar de film zich in de laatste dertig minuten op richt.

Een zeer positief punt van de film is de soundtrack, deze is echt fantastisch. De elektronische muziek past goed bij de film, en zorgt voor een extra dimensie aan het verhaal.

‘Muscle Heat’ is alleen een aanrader voor de echte Japanse actiefilmliefhebber. Verwacht geen diepgaand verhaal, maar wel mooie en goed uitgewerkte vechtscènes. Dit compenseert gelukkig veel.

Hermia Pullen