Mutant Girls Squad – Sentô shôjo: Chi no tekkamen densetsu (2010)

Regie: Noboru Iguchi, Yoshihiro Nishimura, Tak Sakaguchi | 85 minuten | actie | Acteurs: Yoshihiro Nishimura, Noboru Iguchi, Tak Sakaguchi, Naoto Takenaka, Asami, Cay Izumi, Yumi Sugimoto, Suzuka Morita, Kanji Tsuda, Maki Mizui, Yûko Takayama, Kentarô Shimazu, Demo Tanaka, Chiharu Kawai, Erika Terajima

‘Mutant Girls Squad’ is van de makers van ‘Tokyo Gore Police’, ‘Robo-Geisha’, ‘The Machine Girl’, ‘Samurai Zombie’ en ‘Vampire Girl vs. Frankenstein Girl’. ‘Mutant Girls Squad’ lijkt dan ook een logisch verklaarbare titel wanneer de drie regisseurs gaan samenwerken. Wat je van de film moet verwachten laat dan ook niet veel aan de verbeelding over, maar maakt dit ook maar iets uit wanneer het resultaat uitstekend is?

Rin (Yumi Sugimoto) is zestien geworden, heeft last van haar arm en wordt heel erg gepest op school. Het getreiter wordt zo erg, dat ze besluit zelfmoord te plegen. Op dat moment duikt het meisje Rei (Yuko Takayama) op, die een geheimzinnige toespeling maakt over Rins laatste dag als mens. Rin vergeet haar suïcidale voornemens en keert verward terug naar haar ouders. De verjaardagstaart staat klaar, maar haar ouders moeten Rin een belangrijke mededeling doen. Ze is namelijk niet helemaal mens, ze is een mutant (HILKO). Nauwelijks bekomen van de schok dringen gewapende mannen hun huis binnen die in de rondte beginnen te schieten. Rins vader wordt onthoofd en jawel, zijn hoofd belandt precies op de verjaardagstaart. Deze traumatische ervaring leidt ertoe dat Rins arm transformeert in een soort gevechtsarm, wat doet denken aan ‘The Machine Girl’, en ze sluit zich aan bij andere mutanten. Een open oorlog tussen mens en mutant is op handen.

Ontploffende hoofden, kettingzagen die uit konten tevoorschijn komen, samuraizwaarden uit borsten en niet te vergeten een meisje met een tapirneus zorgen voor een continue stroom van geweld. Neem hierbij nog liters bloed dat spuit uit afgehakte armen en benen en het is anderhalf uur genieten van en lachen om de misschien wel meest bizarre scènes die je ooit hebt gezien. Zo bestaat het machtigste wapen van de mensen ‘Kaiden’ uit een met zilververf beschilderde man. Tja, de kwaliteit van de special effects mag dan niet van het hoogste niveau zijn, dat hoort er allemaal bij.

Natuurlijk mag ook een gevoelige scène niet ontbreken. Hierin gaat Rin twijfelen over al het geweld. In een visioen van haar vader krijgt ze te horen dat ze naar hart moet luisteren. Je hoort de violen al aanzwellen, ware het niet haar vader nog steeds bestaat uit een los hoofd op een verjaardagstaart…

Een aantal scènes lijkt regelrecht uit ‘Tokyo Gore Police’ te komen. Vooral de scène van een jongedame die zich onder een parasol verschuilt voor een regen van bloed is een bijna rechtstreekse kopie. Dit neemt niet weg dat deze scène opnieuw prima in beeld is gebracht, alleen is de verrassing hierdoor soms een beetje weg.

De bevallige Japanse dames dragen ook bij aan het succes van ‘Mutant Girls Squad’, ze zien er werkelijk prachtig uit en met het acteerwerk is niets mis. Ook Tak Sakaguchi zet als vanouds een ijzersterke prestatie neer. De overdreven gezichtsuitdrukkingen en camerastandpunten wanneer de armen zijn afgehakt maken het feest helemaal compleet.

Het verhaal doet eigenlijk niet ter zake, in zijn genre is ‘Mutant Girls Squad’ simpelweg een topper. Met zijn vele gore, bizarre karakters en grootse onzin is de film een waar bloedfestijn voor de liefhebber.

Meinte van Egmond