Mutiny in Heaven: The Birthday Party (2023)

Recensie Mutiny in Heaven: The Birthday Party CinemagazineRegie: Ian White | 98 minuten | documentaire, muziek | Met: Nick Cave, Mick Harvey, Rowland S. Howard, Tracy Pew, Phil Calvert

De carrière van Nick Cave en zijn band The Bad Seeds is inmiddels uitgebreid belicht in diverse documentaires. Voordat The Bad Seeds als naam verscheen in 1984, had Cave er echter al een decennium opzitten in de muziekwereld. Eerst als The Boys Next Door in Melbourne met onder meer vast bandlid Mick Harvey; vanaf 1980 onder de naam The Birthday Party.

Cave was zanger van deze postpunkband, en vele aspecten van zijn latere werk, zoals een manische voordracht en beeldende, repetitieve muziek, waren ook in The Birthday Party al aanwezig. De met stripanimaties doorspekte documentaire ‘Mutiny in Heaven’ laat zien dat er ook wat verloren ging in het opheffen van de band; vooral het unieke geluid van gitarist Rowland Howard.

Howard heeft sowieso leuke anekdotes over de eerste ontmoeting met Cave, op het oog een bevoorrechte jongen uit een belezen onderwijzersgezin. Cave heeft net een wastafel van de muur getrapt in een toilet, drukt de fragiele Rowland tegen de muur, en zegt ‘Are you puff or are you punk?’.

Aangenaam kennis te maken. In de weken nadien doet Cave, die zich door medebandlid Tracy laat rondrijden terwijl hij op het dak van de auto zit, alles om zijn excuses aan te bieden aan Howard. Zelf speelt hij namelijk geen instrument – al maakte hij dat later meer dan goed, en dan eindig je vanzelf als zanger.

De band gaat begin jaren tachtig in Londen wonen om het te maken, maar breekt nooit echt door. De unieke sound wel, die wordt na een nieuwe verhuizing naar Berlijn gevonden in The Bad Seeds, op het vertrek van Howard na niet veel anders in essentie; de memorabele songs kwamen toen opmerkelijk snel, alsof The Birthday Party een leerschool was.

‘From Here to Eternity’ markeert het begin van Nick Cave & the Bad Seeds, iets minder rommelig dan The Birthday Party, maar zeker niet interessanter. Waar het precies is omgeslagen wordt niet uitgedokterd in ‘Mutiny in Heaven’, op alcoholmisbruik en wat rivaliteit na. Misschien een organische ontwikkeling in de volwassenwording van de zanger, misschien was het ‘goede speed’.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 15 februari 2024
PVOD-release: 21 mei 2024
VOD-release: 28 mei 2024