My Big Fat Greek Wedding 3 (2023)

Recensie My Big Fat Greek Wedding 3 CinemagazineRegie: Nia Vardalos | 92 minuten | komedie, drama | Acteurs: Nia Vardalos, John Corbett, Louis Mandylor, Elena Kampouris, Andrea Martin, Maria Vacratsis, Elias Kacavas, Melina Kotselou, Gia Carides, Joey Fatone, Alexis Georgoulis, Stephanie Nur, Giannis Vasilottos, Anthi Andreopoulou, Lainie Kazan, Spyros Kasfiks, Menelaos Ntaflos, Ektoras Kaloudis, Dimosthenis Filippas

Na het succes van ‘My Big Fat Greek Wedding’ (2002) kreeg Nia Vardalos veertien jaar later haar hele schermfamilie weer bij elkaar voor een opvolger. ‘My Big Fat Greek Wedding 2’ (2016) werd misschien niet zo’n kaskraker als het origineel, maar harkte toch genoeg dollars binnen om een derde film in de franchise te rechtvaardigen. Jammer genoeg dat de financiële voordelen meer van doorslaggevende aard waren dan de drang om een goed verhaal te vertellen, want hoewel we zijn gaan geven om de familie Portokalos-familie met al hun eigenaardigheden, zijn hun belevenissen minder interessant dan ze voorheen waren.

Nadat hun huwelijksakte na vijftig jaar eindelijk ondertekend is in deel 2, hebben Gus en Maria (Michael Constantine en Lainie Kazan), de ouders van Toula (Nia Vardalos) en Nick (Louis Mandylor) niet lang meer van huwelijk kunnen genieten. Gus is overleden en bij Maria worden steeds vaker tekenen van dementie getoond, al lijkt ze daar zelf de draak mee te steken. Toula is nog altijd de controlfreak van de familie, de vrouw die alle ballen in de lucht probeert te houden en zichzelf daarbij voorbij loopt. Omdat ze voor zijn dood haar vader beloofd heeft zijn dagboek, dat hij bijhield toen hij van Griekenland naar de Verenigde Staten emigreerde, te geven aan zijn Griekse jeugdvrienden, trekt een groot deel van de familie erop uit om de reünie in opa’s Griekse geboortedorp te bezoeken.

Naast Toula, echtgenoot Ian (John Corbett), dochter Paris (Elena Kampouris), vergezelt ook Toula’s broer Nick en de tantes Voula en Frieda (Andrea Martin en Maria Vacratsis) hen. En o ja, een knappe Griekse jongen, Aristotle (Elias Kacavas), met wie Paris ooit een date heeft gehad, maar aan wie ze niets meer heeft laten horen, hoort ook bij het gezelschap. De reden dat de tantes hem hebben meegevraagd ligt er wel heel dik bovenop, maar dat is wel met meer plotelementen zo in deze film.

‘My Big Fat Greek Wedding 3’ ademt liefde voor Griekenland: de prachtige uitzichten, de gerechten waarvan het water je in de mond loopt en de cultuur. Het verhaal dat Nia Vardalos echter wil vertellen is zo warrig en lijkt eigenlijk opgebouwd uit losse velletjes met ideeën, waar dan uiteindelijk een geheel van is gemaakt. De film wordt bevolkt door gekke typetjes en ook de personages die we al kennen, blijken ineens rare (en vooral niet grappige) eigenschappen te hebben (wat is dat toch met Nick en zijn verzameling scheer- en trimapparaten?!). Daarnaast klopt de tijdlijn niet helemaal: aan het eind van deel 2 nam Paris net intrek in haar kamer om te gaan studeren in New York, in deze film (zes jaar later gemaakt) is haar eerste studiejaar net voorbij, terwijl er met de overige familieleden veel meer is gebeurd dan in een jaar past.

Een voordeel is dat ‘My Big Fat Greek Wedding 3’ beslist niet langer duurt dan noodzakelijk. Als je niet al te zwaar tilt aan een samenhangend verhaal en je verstand op nul zet, is de film best genietbaar. Maar grote en dikke kans dat je na een week niet eens meer weet welk stel er nu eigenlijk ging trouwen in dit overbodige derde deel.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 7 september 2023