My Boyfriend Is a Zombie Stoner – The Coed and the Zombie Stoner (2014)

Regie: Glenn Miller | 90 minuten | komedie, horror | Acteurs: Catherine Annette, Grant O’Connell, Jamie Noel, Aaron Caleb, Dora Pereli, Lena Young, Ben Whalen, Josh Lee Aikin, Andrew Clements, Louis Dezseran, Diane Chambers, Mindy Robinson, Haley Beedle, Christine Nguyen, Mick Lambuth, Paul Statman

De leergierige, doch niet bijster populaire Chrissy krijgt van de voorzitster van de studentenvereniging de opdracht om binnen 24 uur een date te vinden. Lukt dat niet, dan zal Chrissy haar studiebeurs kwijtraken en uit het studentenhuis worden gezet. Per toeval ontdekt ze in het schoollab Rigo, een op het eerste gezicht knappe medestudent met een probleem: hij is een zombie. Maar de door de zombiemachine van professor Avon (die wel heel geforceerd op Doc Brown uit ‘Back to the Future’ probeert te lijken) in een menseneter veranderde Rigo vormt amper een gevaar voor zijn omgeving zolang hij stoned is en niet geagiteerd raakt. Wordt hij wel boos, dan verandert Rigo in een moordlustig en bijtgraag gedrocht. Chrissy ziet Rigo als de ideale date. Maar als een ruzie op een studentenfeest lelijk uit de hand loopt en Rigo zijn bloeddorst niet langer kan onderdrukken, raken heel wat studenten besmet met het zombievirus en verandert de campus in een slagveld. Aan Chrissy de taak om een geneesmiddel voor de zombie-epidemie te vinden.

Dat horror en humor prima samen kunnen gaan bewijzen filmjuweeltjes als ‘Shaun of the Dead’, ‘Gremlins’ of ‘The Burbs’. Helaas is ‘My Boyfriend Is a Zombie Stoner’ geen bijzonder succesvolle kruisbestuiving van deze twee populaire genres. Het begint allemaal nog vrij hoopvol met twee naakte meiden die te midden van een hoop apocalyptisch zombiegeweld in paniek aankloppen bij een studentenhuis. Maar als we daarna teruggaan in de tijd om te zien hoe het tot al die misère is gekomen, vliegt de film al vrij snel uit de bocht.

Hoewel de titel al duidt op een rolprent waarin een grote rol is weggelegd voor absurdistische humor en wonderlijke ontwikkelingen, is ‘My Boyfriend Is a Zombie Stoner’ zowel op het lach- als gruwelfront een weinig verheffende exercitie. De film is een aaneenschakeling van clichés over het Amerikaanse studentenleven en het consumeren van serieuze hoeveelheden marihuana. Er wordt een spervuur van grappen en humoristisch bedoelde scènes op de kijker afgevuurd, maar helaas treffen slechts een klein aantal van die lachraketten daadwerkelijk doel en verzandt de film grotendeels in poep- en plashumor van een soms bedenkelijk niveau. En wat het horrorgehalte betreft: er worden wel af en toe hoofden of ledematen van rompen gescheiden, maar door de matige computereffecten zien die gruwelfragmenten er vaak eerder lachwekkend dan angstaanjagend uit.

Het helpt ook niet dat de zombies zich overwegend gedragen als gewone tieners en vooral warmlopen voor computerspellen, basketbal (zij het met hoofden in plaats van een bal) en ontblote damesborsten. Daarnaast introduceert regisseur Glenn R. Miller ook nog een groot aantal overbodige subplotjes, waardoor de film al snel een rommelig en onoverzichtelijk karakter krijgt.

Het nettoresultaat is uiteindelijk een prent die eigenlijk vlees noch vis is en in haar hoedanigheid als snedige zombieparodie flink tekortschiet.

Frank Heinen

‘My Boyfriend Is a Zombie Stoner’ verschijnt donderdag 19 maart 2015 op DVD.