My Generation (2017)

Recensie My Generation CinemagazineRegie: David Batty | 85 minuten | documentaire | Met: David Bailey, Michael Caine, Joan Collins, Roger Daltrey, Dudley Edwards, Marianne Faithfull, Bárbara Hulanicki, Lulu, Paul McCartney, Terry O’Neill, David Puttnam, Mary Quant, Sandie Shaw, Penelope Tree, Twiggy

De jaren 60 hebben nog altijd een magnetische aantrekkingskracht, vooral op degenen die er toen zelf bij waren: de generatie van babyboomers. Die babyboomers kunnen dan ook hun lol op met ‘My Generation’, een Britse documentaire waarin ieder cliché over de jaren 60 tot vervelens toe wordt bevestigd.

‘My Generation’ bestaat voor het grootste deel uit archiefbeelden, voorzien van commentaar van de helden van weleer. Zo horen we model Twiggy, Beatle Paul Mcartney, minirokje Mary Quant en kapper Vidal Sassoon. Verder zien en horen we acteur Michael Caine, die vanuit 2017 terugblikt op de jaren 60 en hoe zijn eigen carrière toen op gang kwam.

Het commentaar van de toenmalige helden is een aaneenschakeling van jubelende clichés. Over afzetten tegen vorige generaties, over jongeren die het voor het zeggen krijgen, over nieuwe kleren en nieuwere kapsels, kortom de verhalen die iedere generatie zichzelf vertelt. De teksten van Caine zijn geschreven door Ian La Frenais (jan. 1937) en Dick Clement (sep. 1937) en bestaan voornamelijk uit oubollige anekdoten die het hooguit goed doen op een familiefeestje.

Groter probleem dan de clichés is het gebrek aan focus. De jaren 60 zijn te veelomvattend om te vatten in een documentaire van 85 minuten, dus je verwacht een vorm van inzoomen op een specifiek onderwerp of overkoepelend thema. ‘My Generation’ skipt willekeurig tussen themaatjes – de emancipatie van de arbeidersklasse, London als cultureel centrum van de wereld, Amerika als invloed – zonder diepgang en zonder verrassende inzichten.

Wat ‘My Generation’ dan wel heeft is lekkere muziek en leuke archiefbeelden. De grappige Twiggy, de piepjonge en bloedmooie Joanne Lumley, Marianne Faithfull als wazig hippiemeisje. En oudere Engelsen die rechtstreeks uit Monty Python lijken te komen. Heel af en toe voelen we de opwinding van het moment, veel vaker zien we een jonge generatie die zijn gewone jeugdige leventje leidt.

Wie de jaren 60 beter wil leren kennen, ook de meer duistere kanten van racisme, oorlog en seksuele intolerantie, kan beter terecht bij een van de series die zich gedeeltelijk in die periode afspelen, zoals “Mad Men” of zelfs “The Crown”. ‘My Generation’ lijkt voornamelijk bestemd voor de generatie die hier voor de zoveelste keer wordt neergezet als de generatie waarmee al het goede in de wereld is begonnen en zal eindigen. Een illusie die we de babyboomers van harte gunnen.

Henny Wouters

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 31 mei 2018
DVD-release: 22 januari 2019