My Girl (1991)

Regie: Howard Zieff | 102 minuten | drama | Acteurs: Dan Aykroyd, Jamie Lee Curtis, Macaulay Culkin, Anna Chlumsky, Richard Masur, Griffin Dunne, Ann Nelson, Peter Michael Goetz, Jane Hallaren, Anthony R. Jones, Tom Villard, Lara Steinick, Kristian Truelsen, David Caprita, Jody Wilson

Als je denkt dat Macaulay Culkin als klein jongetje alleen bekend was door zijn komische rollen in ‘Home Alone’ en ‘Home Alone II’ heb je het mis. Tussen deze twee kaskrakers heeft hij nog tijd gehad om in enkele films te spelen waarvan ‘My Girl’ toch wel een van de beste, al dan niet zijn allerbeste film is. Het succes van de film werd een beetje overschaduwd door het succes van het kindsterretje in ‘Home Alone’. Je kunt appels niet met peren vergelijken en daarom zijn deze films ook niet met elkaar te vergelijken.

De film ‘My Girl’ draait om Vada Sultenfuss (Anna Chlumsky). Het lieve meisje heeft in haar nog jonge leven al veel meegemaakt en daardoor heeft ze af en toe rare streken. Zo is haar moeder tijdens de bevalling overleden en geeft Vada zichzelf daarvan de schuld. Haar vader werkt als begrafenisondernemer waardoor er regelmatig lijken in huis zijn. Door alle verhalen die Vada hoort over de mensen die overleden zijn is ze een beetje hypochondrisch geworden. Iedere dag heeft ze weer een andere ziekte waarvan ze zeker weet dat ze eraan dood gaat. De huisarts verblijdt ze dan ook dagelijks met een bezoekje. Thomas J. Sennet (Macaulay Culkin) is haar beste vriend. Daar wordt ze dan ook regelmatig mee gepest door de andere leerlingen op school. Ze is ijverig en houdt van leren, vooral ook omdat ze stiekem verliefd is op de leraar. Al deze kenmerken en eigenschappen van Vada zouden stuk voor stuk het onderwerp kunnen zijn van de film maar regisseur Howard Zieff heeft ervoor gekozen om al deze onderwerpen door elkaar te laten lopen. Hierdoor ontstaat er een film die op het eerste gezicht lijkt op een simpele dramafilm voor alle leeftijden maar waar eigenlijk veel diepere betekenissen achter zitten. Hoe vaker je de film kijkt hoe beter hij wordt en hoe meer dingen je erin ontdekt. De twee jonge acteurs dragen de film helemaal wat heel knap is, zeker gezien de toch zware onderwerpen en heftige gebeurtenissen in de film.

Het verhaal van de film is niet kort samen te vatten. Elk onderwerp, elk aspect van het leven van Vada wordt verder uitgewerkt en prachtig in beeld gebracht. Het leven van dit jonge meisje zit vol met problemen en ontwikkelingen waar je een boek mee vol zou kunnen schrijven. Het thema dat in de hele film verborgen zit is eenzaamheid en de zoektocht van de mensen naar een verbintenis. Zo zoekt Vada al jaren echt contact met haar vader. Ze denkt dit met haar gedrag te krijgen maar ontwikkelt hiermee alleen maar meer afstand. Thomas J. zoekt een verbintenis met Vada maar zij durft hem niet helemaal toe te laten in haar leven. Hoeveel ze toch om Thomas J. geeft blijkt later in de film.

‘My Girl’ is een echte aanrader voor iedereen, jong en oud. Het lijkt op het eerste gezicht een simpel drama die niet zou misstaan als woensdagavondfilm op televisie. Toch is ‘My Girl’ veel meer dan dat. Het verhaal over het leven van de jonge Vada zal je ongetwijfeld raken. Omdat het herkenbaar is, maar ook juist weer niet. Want zoveel problemen hoor je op elfjarige leeftijd nog niet te hebben. Omdat het over een jong, prachtig mooi meisje gaat dat je vertedert vanaf de eerste minuut. Niet huilen tijdens deze film is gewoon niet mogelijk, zelfs niet voor de meest ongevoelige persoon die van tevoren weigert om zakdoekjes bij de hand te houden.

Wanneer is een film een topfilm? Wanneer krijgt een film een hoge status? Het antwoord daarop is misschien voor iedereen anders maar als je een film vier keer, vijf keer of nog vaker kunt zien zonder je te vervelen, je steeds andere dingen ontdekt en je ook nog steeds ontroert raakt door het verhaal mag het zeker tot de betere films gerekend worden. Ongeacht het genre. En dat is wat ‘My Girl’ in dat geval zeker is, een topfilm.

Eveliene Sanders

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 12 juni 1992