My Hero Academia: Two Heroes – Boku no hîrô akademia THE MOVIE ~ 2-ri no eiyû ~ (2018)

Recensie My Hero Academia: Two Heroes CinemagazineRegie: Kenji Nagasaki | 96 minuten | animatie, actie | Originele stemmencast: Mirai Shida, Nobuhiko Okamoto, Daiki Yamashita, Kenta Miyake, Yûki Kaji, Ayane Sakura

‘My Hero Academia’ is een van de bekendste en meest populaire anime-series van dit moment. De serie begon oorspronkelijk als een manga-reeks, maar toen de populariteit van deze stripboeken steeg, besloot men om het succes te continueren door een anime op te zetten. De aansprekende humor en eigenzinnige personages hebben de animeserie wereldwijd veel fans opgeleverd. Zelfs met de voortdurende uitbreiding van alles wat aan superhelden is gerelateerd, geeft My Hero Academia een frisse en leuke draai aan dit verzadigde genre. Het was dan ook slechts een kwestie van tijd voordat een My Hero Academia-film op het grote scherm zou verschijnen.

Het verhaal van ‘My Hero Academia’ volgt de jonge Izuku Midoriya. Hij leeft in een wereld waar 80% van de wereldbevolking van nature voorkomende superkrachten heeft ontwikkeld, bekend als ‘Quirks’. Hij is zelf geboren zonder superkrachten, maar hij wordt door de beroemdste superheld ter wereld, All Might, gekozen om diens kracht ‘One-For-All’ te erven. Aangezien het zijn levenslange droom is om een superheld te worden, zal hij zijn nieuwe kracht zorgvuldig moeten leren beheersen. En waar kan je dat beter doen dan op een school voor superhelden?

‘My Hero Academia: Two Heroes’ speelt zich af tussen het tweede en derde seizoen van de serie. Izuku vliegt samen met All Might naar I-Island, een kunstmatig gecreëerd eiland waar wetenschappers de vaardigheden van de superhelden bestuderen en nieuwe apparaten en kostuums voor hen ontwikkelen. Ter gelegenheid van de I-Expo, een beroemd festival op het eiland, wil All Might zijn oude vriend David Shield bezoeken – een van de beroemdste wetenschappers op I-Island. Terwijl de twee over allerlei zaken praten, vindt Izuku al snel een nieuwe vriend in Melissa, de slimme dochter van David. En wanneer Izuku’s schoolvrienden ook verschijnen, lijkt niets meer mis te kunnen gaan. Totdat de gemaskerde superschurk Wolfram plotseling opduikt en alle inwoners van het eiland tot gijzelaars verklaart. Het is tijd voor Izuku en zijn vrienden om hun geleerde kennis en vaardigheden te gebruiken om de inwoners te redden.

‘My Hero Academia: Two Heroes’ werkt het beste voor fans die al talloze uren in de anime-serie hebben geïnvesteerd. Als je dat niet over jezelf kunt zeggen, raak je misschien een beetje in de war: de film probeert namelijk niet om bestaande plotlijnen en personages te introduceren, maar vertrouwt erop dat het publiek weet waar het over gaat en wie de individuele karakters zijn. Je hebt dus een hoop voorkennis nodig. Fans daarentegen zullen ongetwijfeld smullen van deze film, want zij kunnen hun favoriete personages nu eindelijk op een grotere schaal bewonderen. Net als in de serie zijn het de personages die dit verhaal de moeite waard maken. Het is vreemd dat de studenten elkaar toevallig tegen het lijf lopen op I-Island , maar een paar minuten later denk je hier niet eens meer over na en ben je gewoon blij dat de kleurrijke cast bij elkaar is. De chemie tussen de personages is precies goed en zorgt voor enkele van de meest vermakelijke momenten. Niet alle hoofdpersonages hebben de film gehaald, wat jammer is, maar het was misschien de juiste beslissing in een film van slechts 96 minuten.

De toevoeging van enkele nieuwe personages vormt echter een nadeel in de film. Ondanks dat ze belangrijke figuren zijn in het verleden van All Might, worden David en Melissa enkel en alleen voor deze film geïntroduceerd. Als gevolg hiervan moeten deze personages worstelen met het feit dat ze geen rol spelen in de grotere context van het algehele verhaal. Het zijn niet per se slechte personages, maar er is simpelweg veel te weinig tijd voor karakterontwikkeling. Hetzelfde kan worden gezegd over de slechterik van de film: Wolfram. Dit is een vrij eendimensionaal karakter en hij laat geen blijvende indruk achter. Dit is jammer, want de slechteriken van de anime-serie zijn meestal juist erg complex.

Toch weet ‘My Hero Academia: Two Heroes’ op andere vlakken wel hoog te scoren. Zo is de animatie altijd indrukwekkend, is de actie op een stilistische manier in beeld gebracht, zijn er goede karaktermomenten en zorgt de soundtrack van Yuki Hayashi te allen tijde voor een juiste sfeer. Een aanrader voor de fans.

Len Karstens

Waardering: 3

Bioscooprelease: 11 juni 2020
DVD- en blu-ray-release: 11 juni 2021 (My Hero Academia 1 & 2 box-set)