My Memories of Old Beijing – Cheng nan jiu shi (1983)

Regie: Wu Yigong | 89 minuten | drama | Acteurs: Shen Jie, Zheng Zhenyao, Zhang Min, Zhang Fengyi, Yan Xiang, Hong Rong, Yuan Jiayi, Xu Caigen

Terwijl we geweldige beelden van de Chinese muur zien, horen we een voice over die ons vertelt dat we ruim 50 jaar terug in de tijd gaan (ondertussen is dit zelfs al veel langer, want de film is in 1983 gemaakt). Hoofdpersoon Xia Jingzi (Shen Jie) vertelt over haar bijzondere herinneringen aan het oude Beijing, waar ze woonde als klein meisje. Ze zegt dat herinneringen van kinderen naïef zijn en soms zelfs bijna heilig. Dat blijkt wel uit ‘My Memories of Old Beijing’. De film is geen afgerond verhaal maar een combinatie van verschillende herinneringen. Zo zien we hoe de elfjarige Xia Jingzi kennis maakt met een gestoorde vrouw waar mensen bang voor zijn. Ze krijgt een band met deze vrouw en komt er achter waardoor zij gek geworden is. Ook ontmoet ze het weesmeisje Niu en de twee blijken iets met elkaar te maken te hebben. Later komt ze in contact met een vriendelijke man, die de dief blijkt te zijn waar de hele gemeenschap het over heeft. Tenslotte zien we ook de ziekte en dood van haar vader.

‘Memories of Old Beijing’ is gemaakt door filmmaker Wu Yigong. Yigong is in de jaren 60 afgestudeerd aan de Bejing Film Academy. Daarna is hij aan het werk gegaan bij de Shanghai Haiyun Film Studio en is hij momenteel voorzitter van de Shanghai Federation of Literary and Art Circles. Met ‘Memories of Old Beijing’ heeft Yigong een film gemaakt over China zoals dat tegenwoordig niet meer bestaat.

Het feit dat ‘My Memories of Old Bejing’ geen eenduidig verhaal is, maakt de film niet minder mooi. Herinneringen van kinderen zijn naïef, zoals de voice over aan het begin van stelt, maar daardoor zijn ze vaak wel eerlijk. De gestoorde vrouw waar iedereen bang voor is, blijkt eigenlijk heel lief en de dief waar men voor waarschuwt is een vriendelijke man, die ervoor wil zorgen dat zijn kleine broertje een betere toekomst tegemoet gaat. Waarschijnlijk herkent een ieder in de blik van Xia Jingzi de kinderlijke naïviteit en openheid, die mensen naarmate ze volwassen worden vrijwel altijd verliezen.

Helaas zijn de verhaallijnen in ‘My Memories of Old Beijing’ soms wel erg voor de hand liggend. Het is snel duidelijk wat de relatie tussen de gekke vrouw en het weesmeisje is, net als wat de vriendelijk man in het vervallen huis doet. Ondanks dit manco is ‘My Memories of Old Beijing’ de moeite waard, mede dankzij de indrukwekkende acteerprestatie van Shen Jie. Het meisje weet met haar grote donkere ogen de kijker mee te slepen haar kleine wereldje in Beijing.

Wietske Uneken