My Old Lady (2014)

Regie: Israel Horovitz | 107 minuten | komedie, drama | Acteurs: Kevin Kline, Maggie Smith, Kristin Scott Thomas, Dominique Pinon, Noémie Lvovsky, Stéphane De Groodt, Jean-Christophe Allais, Stéphane Freiss, Michael Burstin, Elie Wajeman, Raphaële Moutier, Sophie Touitou

Amerikaan Mathias Gold (Kevin Kline) erft een stapel Franse boeken van zijn vader, die hij niet kan lezen. Maar ook een appartement in Parijs. Hij wist niets af van dit appartement, en hoewel hij geen woord Frans spreekt koopt hij met zijn laatste geld een ticket van New York naar Frankrijk om het appartement te verkopen. Eenmaal daar aangekomen, stuit hij op een onverwachte bewoonster.

Hij leert al snel over het vreemde Franse systeem, waar je een huis mag kopen ‘en viager’. Zijn vader had het huis gekocht voor weinig geld van Mathilde (Maggie Smith). Anders dan in Nederland, waar de bewoner huur betaalt, betaalt in Frankrijk de eigenaar een rente van maandelijks 2400 euro aan de bewoner. Pas na Mathilde’s dood (die overigens de 90 al is gepasseerd, maar nog een kwieke dame is) is het huis eigendom van Mathias.

Zonder geld voor een hotel en overtuigd van zijn recht op het huis blijft Mathias bij de oude dame slapen. Hij stelt alles in het werk om toch het appartement inclusief Mathilde te kunnen verkopen. Vergelijkbare stekjes leveren zo’n 12 miljoen op in deze chique wijk van Parijs, maar die hebben niet zo’n grote tuin als dit huis. Die hebben echter ook geen inwoonsters bij de prijs inbegrepen. Mathilde woont samen met haar dochter Chloé (Scott Thomas), van ongeveer dezelfde leeftijd als Mathias. Hij ontwikkelt zich tot een ietwat naar personage, hij gaat naar de dokter van Mathilde om te achterhalen of ze niet een ziekte onder de leden heeft, verkoopt stiekem haar stoelen en tafel, hij chanteert Chloé met haar affaire, is constant dronken en hult zich in zelfmedelijden.

Stukje bij beetje leert hij echter steeds meer over zijn vader, zijn eigen jeugd en over Mathilde en haar dochter. Mathilde en zijn vader hadden een verhouding, die zowel zijn jeugd als die van Chloé heeft verstoord. Mathias stelt zich steeds kwetsbaarder en opener op; het einde is verder te raden. ‘My Old Lady’ is een psychologische film met drie sterke personages die allemaal hun eigen veranderingen doormaken. Of het voorspelbaar is of niet doet er eigenlijk niet veel toe, wat dat betreft. ‘My Old Lady’ is geheel in Parijs opgenomen, maar vanwege de Engelstalige cast is er weinig ‘Fransigheid’ te bekennen. Toch is de stad een prachtig decor, niet sprankelend en levendig zoals in zoveel andere films, maar alsof het eind van de winter daar is. Het is nog kaal en grijs maar niet zo koud. De eenzaamheid die de personages kwelt, siert de stad.

Hoewel dit regiedebuut van Israel Horovitz niet constant de aandacht vast weet te houden, is het zeker geslaagd in sfeer en chemie. Maggie Smith en Kevin Kline dragen de film, en dat mag ook wel want zij vertolken twee van de drie uitgediepte personages in ‘My Old Lady’. Een prettige zondagmiddagfilm.

Mirte Brethouwer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 27 november 2014
DVD-release: 3 maart 2015