My One and Only (2009)

Regie: Richard Loncraine | 108 minuten | avontuur, komedie, drama, biografie, romantiek | Acteurs: Renée Zellweger, Kevin Bacon, Chris Noth, Logan Lerman, Anthony Addabbo, Matthew Bowerman, Jennifer Christopher, Kirk Curran, Christian Di Salvo, Camilla Dominguez, Daniel Ferro, Troy Garity, Tara Garwood, Maury Ginsberg, Ronald Hamilton, Thomas C. Hessenauer, Jon Jolles, Chris Kies, Lauren Klein, Kirk Lambert, Aaron Leventman, J.C. MacKenzie, Ed Matz, Eric McCormack, Dan John Miller, Paul L. Nolan, Holly Palmer, Christopher Phillips, Molly C. Quinn, Mark Rendall, Lyndsay Rini

New York, 1953. Anne Deveraux (Renée Zellweger) heeft genoeg van de avontuurtjes van haar man Dan (Kevin Bacon). Dan is met zijn jazzorkest grote delen van het jaar van huis en daardoor niet de gedroomde echtgenoot en vader. De luxe en weelde van een groot huis in New York met een dienstmeisje vergoedden altijd veel, maar nadat ze hem met zijn nieuwste verovering in hun bed heeft aangetroffen, besluit Anne dat het genoeg is. Ze stuurt haar jongste zoon George (Logan Lerman) eropuit om een auto te kopen en zet hem zonder enige rijervaring achter het stuur. Voor haar als dame is het niet gepast om zelf een auto te besturen, zijn halfbroer Robbie (Mark Rendall) is ouder, maar is beter in borduren en het uitzoeken van welke sieraden bij welke kleding past. Met hun drieën gaan ze vervolgens op zoek naar een nieuwe echtgenoot en een vader.

Anne is niet het toonbeeld van een goede moeder. Ze weet amper iets van haar kinderen en is vooral bezig met zichzelf. George identificeert zich net als zoveel andere tieners met Holden Caulfield, de hoofdpersoon uit het razend populaire boek ‘The Catcher in the Rye’. Hij laat zich sarcastisch, haast cynisch uit over de pogingen van zijn moeder om met de inzet van haar schoonheid een man te strikken die voor haar en haar kinderen zal zorgen. Die pogingen zijn volgens hem gedoemd te mislukken en hij krijgt daarin gelijk. Toch wil Anne het idee van een leven bij Dan vandaan niet opgeven, zelfs als dit betekent dat ze na de zoveelste mislukking met George en Robbie berooid moet neerstrijken bij haar verzuurde zuster Hope (Robin Weigert). Maar tegen die tijd is voor George allang de maat vol en hij weigert om verder te reizen met een moeder die niet eens weet wie hij is en wat hem bezighoudt.

‘My One and Only’ is een lieve road movie. De film volgt een beproefd recept dat hier mooi uitpakt. Terwijl de hoofdpersonen zich letterlijk in de auto verplaatsen, maken ze ook een innerlijke reis. Anne is echt een vrouw van haar tijd die een huwelijk gelijkstelt met het hebben van geld, een huis en mooie kleren. Bij Dan weggaan is dan ook een kleine revolutie en alleen door een soort koppigheid blijft ze ondanks de vele tegenslagen aan haar droom vasthouden iemand anders te vinden die hem kan vervangen. Uiteindelijk brengt diezelfde koppigheid en alle bijbehorende ellende, haar tot het inzicht dat ze zo iemand helemaal niet nodig heeft.

Door het goede acteerwerk van met name Logan Lerman en Renée Zellweger en het charmante verhaal is het meer dan een doorsnee film. Het is een komedie, maar wel een met een flinke zwarte rand. Deze combinatie werkt op sommige momenten zeer aangrijpend met als hoogtepunt het moment dat George van zijn moeder allerlei vitale informatie wil weten. Hij merkt al snel dat ze, zoals hij al verwachtte, niet op de hoogte is van essentiële dingen als zijn schoenmaat, maar hij komt haar tegemoet door te zeggen dat hij zonder morren met haar verder zal reizen als ze de titel van zijn lievelingsboek kan opnoemen. Dat is het moment dat ze weet dat ze als moeder gefaald heeft en ze denkt dat ze haar kind voorgoed kwijt is.

Een lieve film over mensen die proberen te leven met hun eigen zwakheden en die van anderen en tot het inzicht komen dat ze juist door al die zwakheden van anderen en van zichzelf houden.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 10 september 2009