My Sweet Pepper Land (2013)

Regie: Hiner Saleem | 95 minuten | drama | Acteurs: Korkmaz Arslan, Golshifteh Farahani, Suat Usta, Mir Murad Bedirxan, Feyyaz Duman, Tarik Akreyî, Véronique Wüthrich

De beginscène van ‘My Sweet Pepper Land’, waarin een amateuristisch uitgevoerde ophanging begeleid wordt door een Once Upon a Time in the West-achtig deuntje, belooft al veel goeds. Baran (Korkmaz Arslan), voormalig vrijheidsstrijder en nu gestationeerd als politieagent in de Koerdische hoofdstad Erbil, vindt het daarna wel mooi geweest en besluit zijn baantje eraan geven. Echter, eenmaal terug in zijn geboortedorp wordt het hem allemaal gauw te heet onder zijn voeten. Zijn moeder komt meteen met meerdere huwelijkskandidates op de proppen (hilarisch!) en dat noopt Baran zijn oude stiel weer op te pakken.

Hij wordt ‘verbannen’ naar een nieuw politiebureau in Qamarian, gelegen in een kleine vallei, waar de grenzen van Iran, Turkije en Irak samenkomen. Onderweg stuitten Baran en zijn assistent Reber op de mooie Govend (Golshifteh Farahani), die – tegen de wil van haar vader en vele beschermende broers – weer aan het werk gaat als schooljuf aldaar.

Baran krijgt al snel weet van de lokale gebruiken. Hij wordt op het matje geroepen bij het lokale stamhoofd Aziz Aga die hem bescherming aanbiedt. Ondanks diens waarschuwing (“Pas op, je voorganger Simko werd vermoord omdat hij te koppig was”), weigert Baran zich te onderwerpen. Hij wil, tegen alle klippen van corruptie en tegenwerking in, ‘gewoon’ zijn werk als politiechef blijven doen. En dat is tegen het zere been van de clan wier onfrisse leden ook niet aflaten bij hun pogingen om Govend van gedachten te laten veranderen. Voor deze beide indringers/buitenstaanders is geen plek binnen de kleine gemeenschap. Een gemeenschap die slechts over twee telefoons beschikt (één op het politiebureau en één in het restaurant) en die niet gediend is van een ongehuwde meid die ‘hokt’ met de politiechef.

Als de kinderen van school wegblijven en de broers bij Govend verhaal komen halen over de roddels die hun ter ore zijn gekomen, is het moreel van de opstandige schooljuf bijna geheel geknakt. Gelukkig staat Baran, de trotse sheriff van Koerdistan, haar terzijde…

Regisseur Hiner Saleem levert met ‘My Sweet Pepper Land’ een stijlvolle film af. Een western over een wild westen waar we maar weinig van weten. Familie-eer, trots, lokale gebruiken, rebellie en zelfstandige vrouwen. In Koerdistan worden de dingen op een geheel andere wijze uitgevochten met elkaar, dat is iets wat deze film overduidelijk laat zien.

‘My Sweet Pepper Land’ was onderdeel van de officiële ‘Un certain regard’-selectie op het filmfestival in Cannes. How Koerdistan was won. The law of the land. Komisch met een bittere, politieke ondertoon. Een film om (naar) uit te kijken!

Ruud Stift

‘My Sweet Pepper Land’ verschijnt dinsdag 7 oktober 2014 op DVD.