Mystify: Michael Hutchence (2019)

Recensie Mystify: Michael Hutchence CinemagazineRegie: Richard Lowenstein | 108 minuten | documentaire, muziek

Wat weten we eigenlijk over de dood van INXS-frontman Michael Hutchence in 1997? Dat het officieel zelfmoord door ophanging was. Een depressieve rockster, iets met seksverslaving. Onbegrijpelijk voor de leek, iemand die als ‘most sexy man on earth’ werd betiteld, en daarvan ten volle leek te genieten in achtereenvolgende relaties met Kylie Minogue, Helena Christensen en Paula Yates. Plots was ie dood.

Hutchence wordt door vele intimi ontleed in ‘MYSTIFY’, een naar een INXS-song vernoemde documentaire die het midden houdt tussen blootleggen en mystificeren, omdat menselijke herinnering nu eenmaal verbloemt. Er is sprake van een fotomodel als moeder, een echtscheiding, wisselvallige contacten met ouders, broers en zussen, maar niemand legt de vinger echt op de zere plek.

Michael was een gevoelige jongen, die volledig kon opgaan in zaken waarvan hij hield. Op een podium werd hij een reptiel, en leek zijn persoonlijkheid samen te vallen met zijn imago. Een charismatische genotszoeker die geen kwaad in de zin had. Dat zeggen alle ondervraagden, van bandleden tot familieleden en geliefden. Maker Richard Lowenstein regisseerde overigens vele videoclips van INXS, en kan dus ook als intimus worden beschouwd.

Geen psychoanalyse, geen demystificatie, ook geen heldenverering. Toch is er iets dat deze BBC-documentaire boven het gemiddelde uit tilt: privé-beeldmateriaal, waarvan met name dat met Minogue (circa 1990) indruk maakt. We zien oprecht verliefde mensen, die hun verwondering en levenslust hebben gedocumenteerd. Een vertederende fase is het in de film, met een montere Minogue als natuurlijk tegenwicht van Hutchence.

Hutchence brak haar hart. Later ging het bergafwaarts met hem, van feesten in de modellenwereld naar depressies, tot nieuwe liefde, gedoemde liefde met Paula Yates – de vrouw van Bob Geldof, ook al depressief van aard. Heroïne kwam Hutchences leven binnen, en een kind. Dat meisje, Tiger Lily, is uiteindelijk geadopteerd door Geldof nadat ook Yates was overleden, aan een overdosis. De waaromvragen worden niet beantwoord.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 24 oktober 2019