Nachtwacht: Het duistere hart (2019)

Recensie Nachtwacht: Het duistere hart CinemagazineRegie: Gertjan Booy | 99 minuten | avontuur, familie | Acteurs: Louis Thyssen, Céline Verbeek, Thijs Boermans, Giovanni Kemper, Sven de Ridder, Maaike Cafmeyer, Erik de Vogel, Allard Geerlings, Brigitte Heitzer, Luna Van Avermaet, Peter Van De Velde

Voor kijkers met kinderen doet de Nachtwacht-reeks wellicht een belletje rinkelen. Dit Studio 100-vehikel vol mooie jongens en meiden met ezelsoren is een lightversie van de Twilight-producties in een decor van André Rieu, en als televisieserie begonnen. Wat het mysterie rond vampieren en kristallen allemaal te betekenen heeft? God mag het weten. Maar het biedt altijd een boodschap van goed en kwaad; zo ook in de filmversie ‘Nachtwacht: Het duistere hart’.

Terecht misschien in de ogen van handenwrijvende producenten, en onschuldig in de ogen van vele ouders. Wat boeit het allemaal, als je kind ervan geniet? Slim is het zeker. De gereputeerde Vlaamse actrice Maaike Cafmeyer (“Het geslacht De Pauw”; “De twaalf”) maakt haar opwachting met een vluggertje; de vele onbesmette tieneracteurs doen best goed werk, in een visueel spektakel dat sprankelt. Grappige elementen als pratende schedels en duivelse elfjes fleuren de boel op, maar u voelt het al: over de inhoud valt niet veel te melden.

We doen het toch maar, tot slot van deze recensie. Een groep tienervampiers, met als hoofdrolspelers Keelin (Verbeeck), Vlad (Thyssen) en Wilko (Kemper) en nader aan te duiden als de Nachtwacht, is uitgenodigd voor de Kristalceremonie in het Elfenrijk. Tijdens die plechtigheid zal het Elfenkristal normaal gezien een van de raadgevers van Koningin Melisande (Cafmeyer) aanwijzen om haar op te volgen. Tot ieders verbazing wordt de bescheiden Keelin aangeduid als nieuwe koningin.

De Nachtwacht is nog niet van haar verbazing bekomen wanneer Keelin wordt ontvoerd door Wilko. Ondertussen maakt voodoomagiër Volac (De Vogel ofwel Ludo Sanders uit GTST) plannen alle wezens die ooit door de Nachtwacht zijn weggestuurd te bevrijden uit de duistere gevangenis in de Onderwereld. Kan de Nachtwacht de onschuld van Wilko bewijzen? Lukt het hen Keelin terug te vinden? En slagen ze erin het duivelse plan van Volac te dwarsbomen? Spannend hoor.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 18 december 2019