Nan (2008)

Regie: Sahim Omar Kalifa | 27 minuten | korte film | Acteurs: Kehreman Mecid, Leila Laraaj, Rikkert Van Dijck

Vader en zoon bedelen op straat. De zoon probeert iets wat op zingen lijkt, vader betokkelt zijn instrument. Het leven is hard voor illegalen. Hemze moet voor zijn zwangere vrouw en twee zonen zorgen. Soms hoort stelen daar ook bij. Een familie zonder papieren die in Leuven met moeite het hoofd boven water houden. Wanneer op een dag twee agenten aanbellen moet de jongste zoon weglopen. Het is de enige manier om niet uitgewezen te worden.

Tot daar zit alles nog snor met dit realistisch drama. Wanneer de jongen echter in contact komt met Jan, uitbater van een wafelkraam gaat het grondig fout met ‘Nan’. Dat is in termen van krediet dat regisseur Sahim Omar Kalifa tot dan toe aan het opbouwen was. Misschien ligt het wel aan de recensent maar het feit dat iemand een illegale familie in huis haalt en zich totaal laat overrompelen was nogal moeilijk om te digesteren en zorgde voor enige constipatie. Het lugubere vervolg is een brug te ver.

Leven zonder enig bewijs dat je effectief bestaat, zorgt voor radeloze wezens en Kalifa wil zonder meer een punt maken. Maar om dat nu tot in het extreme door te trekken… Wat wel netjes geaccentueerd wordt, is de verscheurende strijd die de jongste zoon moet leveren. Hij kan het ontzettend goed vinden met een Vlaming, die tenslotte toch de hele familie uit de penarie helpt, maar maakt tegelijkertijd ook deel uit van een gezin waarvan de leden niemand anders hebben.

De inbreng van een totaal overbodige gebeurtenis tempert wel degelijk de belangstelling voor een pamflet over vluchtelingen dat nochtans veelbelovend van start ging.

Jochem Geelen