Nancy Drew (2007)

Regie: Andrew Fleming | 99 minuten | thriller, familie | Acteurs: Emma Roberts, Max Thiernot, Tate Donovan, Josh Flitter, Rachael Leigh Cook, Barry Bostwick, Craig Gellis, Rich Cooper, Amy Bruckner, Kay Panabaker, Cliff Bemis, David Doty, Laura Harring, Monica Parker, Caroline Aaron, Daniella Monet, Kelly Vitz

Vroeger was er voor de volwassenen Columbo en Jessica Fletcher, maar meisjes hadden hun eigen speurneuzenicoon…Nancy Drew! De boeken zijn door menig meisje verslonden. En Nancy spreekt nog steeds tot de verbeelding, want de populaire boeken worden nog steeds uitgebracht onder de naam Carolyn Keene (pseudoniem voor onder andere de eerste schrijfster Mildred Wirt Benson). Niet gek want wat is er nu gaver dan een jonge knappe meid die zelf mysteries oplost! Na een tv-serie en diverse spellen is nu er ook de allereerste film over onze favoriete jonge detective.

Maar helaas voor degene die Nancy kennen als jong volwassene in de meest bekende boeken uit de reeks: hier is ze pas zestien en zit ze nog op de middelbare school. Nog geen relatie met Ned Nickerson (ze laat hem hier zelfs een beetje links liggen) en vriendinnen Bess en George zijn er alleen in het begin heel even. De makers wilden Nancy naar deze tijd brengen van laptops en iPods en dat hebben ze gedaan door haar van hometown River Heights naar LA te laten gaan voor dit Hollywood avontuur. Tegelijkertijd wilden zij Nancy authentiek laten door haar liefde voor ouderwetse dingen te tonen, een combi die raar uitpakt. Nancy is perfectionistisch, ze draagt mocassins en tuttige kleding, rijdt nooit te hard en luistert naar lp’s.

Veel boekliefhebbers zijn niet zo gelukkig met deze verfilming en dat is begrijpelijk. Door haar een nerdje te maken lijkt ze minder op de vlotte Nancy waar fans van houden, maar ook voor ieder ander is ze minder sympathiek. De speurtocht wordt ook vaak onderbroken met tienerperikelen die horen bij de middelbare school, Nancy moet er haar plek nog vinden en lokale pestkoppen helpen daar niet zo bij. Het verhaal is er nogal chaotisch door geworden. ‘Nancy Drew’ is dus een kinderfilm die vaak ongeloofwaardig is. Aanwijzingen worden Nancy zomaar in haar schoot geworpen en op wonderbaarlijke wijze ontkomt ze aan alle gevaren tijdens het oplossen van de moord op een filmster.

Maar als we het predikaat Nancy Drew van deze jeugdprent af halen dan blijf er toch een erg spannende film over. Met een vaak charmante en altijd capabele hoofdrolspeelster, Emma Roberts van de serie “Unfabulous” (2004) en ‘Wild Child’ (2008). Zij interacteert leuk met haar vader gespeeld door Tate Donovan. Je kunt lachen om Josh Flitter van ‘Ace Ventura Jr.’ (2009) hij is een zeer komisch ventje dat weg is van Nancy. De oppervlakkige meisjes die Daniella Monet en Kelly Vitz spelen zijn de tegenpolen van Nancy. Max Thieriot uit ‘The Pacifier’ (2005) en ‘Jumper’ (2008) zet goed een rustige, jonge Ned neer. Verder kun je op Rachael Leigh Cook rekenen als onderdeel van het mysterie plus een cameo van Bruce Willis als zichzelf.

Deze prent is niet zo goed als je van een Nancy Drew verfilming zou mogen verwachten, maar het is toch een vermakelijk speurneuzenverhaal voor kinderen. De rest kan beter wachten op een meer volwassen Nancy en een beter plot.

Sarita Koendjbiharie

Waardering: 3.5