Nanny McPhee (2005)

Regie: Kirk Jones | 97 minuten | komedie, familie, fantasie | Acteurs: Emma Thompson, Colin Firth, Kelly MacDdonald, Celia Imrie, Derek Jacobi, Patrick Barlow, Imelda Staunton, Thomas Sangster, Angela Lansbury

‘Nanny McPhee’ is een modern sprookje, het oorspronkelijke kinderboek is geschreven begin vorige eeuw. Emma Thompson schreef niet alleen het script, maar vertolkt ook nog eens de titelrol van Nanny McPhee. In deze rol zit ze onder de wratten en is onherkenbaar. Gelukkig is haar talent als altijd nog steeds goed te zien, ze zet een verbluffend goede magische nanny weer. Misschien dat ze ook wat kon putten uit haar rol als Professor Trelawney uit Harry Potter, wat zich immers ook in de magische kringen afspeelt. Het proces van het fysiek mooier worden van haar karakter, want bij elke keer gehoorzamen van de kinderen valt er een wrat af, hebben de make-up artiesten erg goed gedaan, zeker een vermelding waard.

Haar tegenspeler is niemand minder dan Colin Firth (Mr Brown), een grote reden voor moeders om hun kinderen te vergezellen naar de bioscoop. Ook hij is erg overtuigend in zijn rol als ietwat sullige vader van maar liefst zeven kinderen. Hij heeft totaal geen verstand van opvoeden en Nanny McPhee is al de achttiende kinderjuf die hem komt helpen ze in het gareel te krijgen. Deze rol past goed in het bestaande rijtje van gespeelde rollen, het zou wel leuk zijn om hem een keer iets totaal anders te zien spelen. Maar toch brengt hij het er elke keer goed vanaf, zo ook nu.

Van de zeven kinderen valt Simon (Thomas Sangster) het meest op in positieve zin. De meeste kijkers zullen hem misschien herkennen van ‘Love Actually’, waar hij samen met Thompson en Firth deel uitmaakte van de cast. Ook in deze weet hij zich weer goed te presenteren en het is dan ook een genot om naar dit kleine duiveltje te kijken. Ook de andere kinderen zijn bijzonder goed en geloofwaardig, erg knap gezien het feit dat sommigen geen tot zeer weinig acteerervaring hebben.

Natuurlijk moeten er in dit soort verhalen ook gemene mensen voorkomen, in dit geval zijn dat Angela Lansbury als de nare great aunt Adelaide en Celia Imrie als Mrs Quickly, de aanstaande van vader Brown. Lansbury is bij het oudere publiek voornamelijk bekend als Jessica Fletcher, maar in deze rol bewijst ze veel meer te kunnen dan alleen maar misdaden oplossen. Imrie is iets minder bekend, maar lijkt ook op haar plek te zijn.

‘Nanny McPhee’ is een hedendaags sprookje, vooral leuk voor een jonger publiek, maar ook zeker de ouders en wat oudere kinderen zullen ongetwijfeld smullen van dit heerlijke verhaal.

Tessa Obbens

Waardering: 4

Bioscooprelease: 9 februari 2006