Naruto Shippuden: Banden – Gekijô ban Naruto: Shippûden – Kizuna (2008)

Regie: Hajime Kamegaki | 93 minuten | actie, animatie, fantasie | Originele stemmencast: Junko Takeuchi, Kazuhiko Inoue, Unshô Ishizuka, Kentarô Itô, Masako Katsuki, Motoko Kumai, Nana Mizuki, Shotaro Morikubo, Chie Nakamura, Noriaki Sugiyama, Kôichi Tôchika

In de tweede film in de Naruto Shippudenserie (die zich pakweg tweeënhalf jaar na Naruto afspeelt) begint de lucht op te klaren. De eerste film, ‘Een duistere voorspelling’, deed je vooral afvragen of de makers er wel helemaal met hun gedachten bij waren. Maar in ‘Banden’ keert weer wat van de oude Narutomagie terug. Enige kennis van de achtergrond is wel praktisch, want in de film wordt weinig tot niets uitgelegd over de geschiedenis van Naruto en Sasuke, de andere ninja die een sleutelrol vervult in dit verhaal.

Het dorp Konoha in het Land van Vuur, waar Naruto en zijn metgezellen wonen, wordt plots uit de lucht aangevallen door ninja’s uit het Land van… Lucht. Het lijkt om een revanche te gaan voor het feit dat Konoha het Land van Lucht bijna met de grond gelijk had gemaakt tijdens de laatste Shinobi-oorlog. Terwijl Konoha zich wapent tegen een nieuw offensief, wordt Naruto met Sakura en Nihito op pad gestuurd om te helpen in een naburig dorp, dat ook getroffen is. Een en ander blijkt vervolgens samen te hangen met de plannen van boze ninja, die zijn reïncarnatietechniek geperfectioneerd denkt te hebben en het tijd vindt om de wereld over te nemen.

Het verhaaltje heeft wederom weinig om het lijf, maar de grootste bezwaren van ‘Een duistere voorspelling’ zijn in elk geval grotendeels verdwenen. De karakters in dit deel zijn interessanter uitgewerkt, de graphics zien er beter uit en Naruto gedraagt zich minder als een klein kind. Hij blijft een onhandige flapdrol met het hart op de tong die blind is voor subtiliteit, maar dat is juist de aantrekkingskracht van het personage. Zo lang het allemaal maar niet té is. Jammer is alleen dat de relatie tussen Sasuke en Naruto niet nader uitgelegd wordt. Dat is toch iets dat opvalt aan de Naruto Shippudenfilms, dat er erg veel achtergrondkennis bekend verondersteld wordt. Dat maakt ze relatief ontoegankelijk voor een nieuw publiek.

Toch is ‘Banden’ best de moeite waard voor de liefhebber van dit soort ninja-anime, om het maar even zo te noemen. Ook als je niet zo bekend bent met de karakters, valt er genoeg aan de film te beleven. De gevechten zijn, hoewel aardig gechoreografeerd, misschien wat voorspelbaar, maar daar staat tegenover dat de film een interessante bad guy heeft die een paar prachtige transformaties ondergaat. Een verfrissing na de tegenvallende eerste film uit de serie. Nu maar hopen dat de sterke lijn wordt doorgezet.

Wouter de Boer