Natalee Holloway (2009)

Regie: Mikael Salomon | 83 minuten | drama, biografie | Acteurs : Amy Gumenick, Jacques Strydom, Sean Cameron Michael, Cokey Falkow, Sean Higgs, Natasha Loring, Tracy Pollan, Grant Show, Catherine Dent, Adam Wylie, Leigh Bremridge, Kai Coetzee, Susan Danford, Michael Dube, Clayton Evertson, André Gordon, Wayne Harrison, George Jacobs, Andre Jacobs, Kevin Otto, Kim Senogles, Bjorn Steinbach, Julie Summers

Natalee Holloway, wie kent het verhaal niet over het Amerikaanse meisje dat met vrienden naar Aruba ging om te vieren dat ze hun diploma hebben gehaald, een Nederlandse jongen leerde kennen en vervolgens spoorloos is verdwenen? Dat iedereen dit verhaal kent is te danken aan Beth Twitty, de moeder van Natalee en ook een beetje aan Peter R. de Vries, die van dit verhaal een grote mediahype hebben gemaakt. Nu het allemaal weer een beetje gezakt is, vond men het in Amerika tijd om de beerkuil weer opnieuw te openen. Dit keer met een film, gebaseerd op dit verhaal.

De film is niet alleen gebaseerd op het verhaal, het IS gewoon het verhaal van Natalee Holloway. Met als enige verschil dat het hier acteurs zijn die het spelen en dat er een beetje suggestief wordt gedaan over de rol van Joran van der Sloot en zijn vader. Natuurlijk weten we allemaal dat het geen lieverdje is en dat er ook ongetwijfeld dingen zijn die niet deugen aan zijn vader. Maar deze film is er wel heel erg op gericht om vooral de vader van Joran van der Sloot als boeman af te schilderen. Er is immers nooit bewezen dat hij degene is die Joran heeft geholpen van het lichaam af te komen. Er is nooit bewezen dat hij de politie van Aruba heeft ‘omgekocht’ om dingen te verzwijgen. Maar goed, daarvoor zijn natuurlijk de kleine lettertjes die beweren dat deze film berust op ware feiten en dus niet de gehele waarheid is. Toch zal het publiek na het zien van deze film een nog grotere hekel krijgen aan Joran en zijn vader. Het afschuwelijke verhaal dat een klein beetje was weggeëbd bij de mensen, komt nu in volle hevigheid terug.

Complimenten voor de keuze van de acteurs. Amy Gumenick lijkt echt op Natalee Holloway (althans op de foto’s die we van Natalee kennen) en Tracy Pollan is een zeer geloofwaardige overbezorgde moeder. Jacques Strydom heeft een risico genomen door deze rol aan te nemen want hij zal nu aangezien worden als Joran, en dat is toch iemand met wie je je liever niet wilt identificeren. Strydom zet de rol heel eng, maar overtuigend neer.

Het slechtste stuk in deze film is het gedeelte van Peter R. de Vries. Geen idee waarom alle acteurs op dat moment ineens besluiten om het acteren op de automatische piloot te gaan doen. De reactie van Beth als ze hoort wat Joran heeft gedaan komt ineens nep over, terwijl ze eerder zo overtuigend was. En de acteurs die Peter R. de Vries en Patrick van der Eem spelen, zijn bijna om te lachen. Dat ligt niet alleen aan het acteerwerk, maar ook aan de herinnering die wij hebben van de échte personen. Omdat wij deze personen zo vaak hebben gezien op televisie, lijken de acteurs een parodie hierop.

Dat we het verhaal zo goed kennen is tevens een valkuil van deze film. Het is een tijdje geleden dat het in het nieuws was, maar waarschijnlijk nog net niet lang genoeg om een nieuw publiek te trekken naar deze film. De mensen kennen het verhaal al, en hebben er inmiddels misschien genoeg van, op een enkeling na die nog steeds geboeid is door deze bizarre geschiedenis. Beter was het om nog even te wachten met dit verhaal uit te brengen op film. Laat er wat tijd overheen gaan. Nu komt het over als een kruising tussen een parodie en een documentaire, terwijl het een speelfilm zou moeten zijn. Maar voor de mensen die in een grot hebben geleefd en dit verhaal nog niet kennen of voor de mensen die het verhaal gewoon nog eens willen horen en zien is dit zeker een aardige film geworden.

Eveliene Sanders