Navy Seals (1990)

Regie: Lewis Teague | 110 minuten | actie, avontuur, thriller | Acteurs: Charlie Sheen, Michael Biehn, Joanne Whalley, Rick Rossovich, Cyril O’Reilly, Bill Paxton, Dennis Haysbert, Paul Sanchez, Nicholas Kadi, Ronald G. Joseph, S. Epatha Merkerson, Gregory McKinney, Rob Moran, Richard Venture, Mark Carlton, Ira Wheeler, Ron Faber, William Cort, Randy Hall, Duncan Smith, William Knight, Nehme Fadlallah, Marc Zuber, Vic Tablian

Ze zijn Amerika’s geheime wapen tegen terrorisme. Maar ze zijn ook vooral een stelletje testosteronmacho’s met een klein hartje. Maak kennis met de Navy Seals, een elite-eenheid van het Amerikaanse leger. Zoals op film wel vaker dingen net even anders zijn dan in het echt, blijken de Navy Seals eigenlijk een beetje een zooitje ongeregeld, met als boegbeeld Dale Hawkins (Charlie Sheen). Een mafklapper eersteklas, die je in werkelijkheid nooit de verdediging van je land zou toevertrouwen. Maar dat moet je lekker vergeten terwijl je deze film kijkt. Want accepteren dat het een onbenullige actiefilm is, maakt de kijkervaring des te prettiger.

Het verhaal is, zoals het hoort in domme actiefilms, lekker overzichtelijk. Bij een inval om een aantal Amerikaanse gijzelaars te bevrijden, ontdekken de Seals dat een Libanese bende in bezit is van Amerikaanse geleideraketten, zogenaamde Stingers. Dat is foute boel natuurlijk, maar de Seals worden teruggeroepen vóór ze kans zien de raketten onschadelijk te maken. Met behulp van een half-Libanese bloedmooie journaliste (een logischerwijs tamelijk ondankbare rol voor Joanne Whalley) worden de raketten getraceerd en is het aan de Seals om zich te bewijzen als redders van het vaderland.

Omdat ook echte macho’s heus wel gevoel hebben, zijn er wat subplots waar vrouwen in mogen figureren. Zo krijgt ‘Chief’ Graham (Dennis Haysbert) de kans om zijn toewijding te tonen door zijn aanstaande bruid bij het altaar achter te laten voor een missie. En mag de leider van het mannenclubje, luitenant James Curran (Michael Biehn) voorzichtig aanpappen met voornoemde journaliste. Die, heel gek, eerst haar professionele eer loopt verkondigen, maar toch wel erg makkelijk haar blouse openknoopt en informatie lekt. Zoals het hoort in een echte mannenfilm. Bwoah!

De testosteronverering die gemeengoed was in de actiefilms van de jaren 80 en 90, is anno 2013 haast niet meer denkbaar. De domheid en botheid die er uit sprak moet tegenwoordig vaak genuanceerd. Maar ze blijven een bepaalde aantrekkingskracht hebben. Daarom is het ook niet zo gek dat Sylvester Stallone met zijn ‘The Expendables’-serie teruggrijpt op die periode. En hoewel ‘Navy Seals’ op land en ter zee aanzienlijk minder sterk is dan zijn pendant ‘Top Gun’ in de lucht, valt er meer dan genoeg te genieten. Bijdehante one-liners, spectaculaire ontploffingen en een volkomen over-the-top achtervolging door de straten van Beirut. Gewoon je verstand uitschakelen en ouderwets genieten!

Wouter de Boer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 18 januari 1991
DVD-release: 4 oktober 2013