Nebraska (2013)

Regie: Alexander Payne | 115 minuten | avontuur, drama | Acteurs: Bruce Dern, Will Forte, June Squibb, Bob Odenkirk, Stacy Keach, Mary Louise Wilson, Rance Howard, Tim Driscoll, Devin Ratray, Angela McEwan, Gelndora Stitt, Elizabeth Moore, Kevin Kunkel, Denis McCoig, Ronald Vosta, Missy Doty, John Reynolds

In 2014 gaan we weer eens op reis met Alexander Payne. De Amerikaanse regisseur maakte naam met tragikomische roadmovies als ‘Sideways’ en ‘About Schmidt’ en ook in zijn voorlaatste film, het weemoedige familiedrama ‘The Descendants’, legden de personages heel wat kilometers af. In Paynes nieuwste productie reizen we naar het stadje Lincoln (‘Nebraska’), in de hoop dat daar een miljoen dollar op ons wacht.

Dat miljoen is de prijs die de oude alcoholist Woody Grant meent te hebben gewonnen met een loterij. Hij heeft zo’n ouderwetse brief in huis gekregen (MAAK SNEL OPEN,  U BENT EEN GEGARANDEERDE WINNAAR) en in zijn verwarde staat niet de kleine letters gelezen. Omdat Woody niet is te vermurwen, reist zoon Frank met hem mee naar het kantoor van de loterij. Onderweg stoppen ze in het net niet uitgestorven stadje Hawthorne, waar het grootste deel van Woody’s familie en vrienden woont. Die hebben een gerucht opgevangen over Woody’s winnende lot.

Het levert een film op die perfect past binnen het oeuvre van Payne. Alsof ‘The Descendants’ en ‘Sideways’ in een blender zijn gegooid, met deze combi als resultaat. Humor en weemoed wisselen elkaar af, scènes van naastenliefde volgen op scènes van hebzucht en tijdens de reis van Billings naar Lincoln groeien vader en zoon geheel volgens de regels van de roadmovie naar elkaar toe.

Omdat het stadje Hawthorne voornamelijk wordt bevolkt door grijsaards die nooit hoeven te werken, ontbeert ‘Nebraska’ de sleur en urgentie van het dagelijks leven. Ook dit leven buiten de tijd kennen we van voorgangers ‘About Schmidt’ (over een gepensioneerde) en ‘Sideways’ (over twee vakantiegangers). Enig verschil met de bejubelde voorgangers is de zwart-wit fotografie. Die geeft de film een tijdloze kwaliteit en doet denken aan de vroege films van Jim Jarmusch.

Iets minder geslaagd is de stroeve editing en de soms wat gekunstelde voordracht. Hoewel dat vooral aan het begin van ‘Nebraska’ stoort, komt de film er nooit helemaal van los. Gelukkig wordt er prima geacteerd, vooral door de oude Bruce Dern en de hier onbekende Will Forte. Een weemoedig countrydeuntje verhoogt de landerige sfeer en de droge humor is altijd om te lachen. Daarmee is deze nieuwste van Alexander Payne beter dan ‘About Schmidt’, iets minder dan ‘Sideways’, maar kijkplezier is gegarandeerd. Sterker nog, GEGARANDEERD.

Henny Wouters

Waardering: 4

Bioscooprelease: 27 februari 2014
DVD- en blu-ray-release: 27 juni 2014