Nena (2014)

Regie: Saskia Diesing | 90 minuten | drama | Acteurs: Abbey Hoes, Uwe Ochsenknecht, Gijs Blom

Wat als je vader vanwege zijn handicap niet meer verder wil leven. Dit dilemma staat centraal in het coming of age-verhaal ‘Nena’. In deze frisse film wordt dit heftige thema gecompenseerd door een fijne en ongedwongen sfeer. Dit resulteert in een interessante weergave van het puberbestaan.

Nena (Abbey Hoes) is een 16-jarig meisje woonachtig aan de Duitse grens. Haar vader (Uwe Ochsenknecht), met wie ze een sterke band heeft, zit al jaren in een rolstoel. Vanwege zijn uitzichtloze bestaan wil hij een eind aan zijn leven maken. De film speelt zich af in 1989, drie jaar vóór dat de eerste stap in de richting van de huidige euthanasiewetgeving gezet wordt. De enige manier waarop hij het tijdige voor het eeuwige zou kunnen verwisselen zou dus via de illegale weg zijn – (zelf)moord. De moeilijkheden die Nena hierbij tegenkomt komen nog eens bovenop de doorsnee problemen van een puber. Toch betekent dit niet dat het een opeenstapeling van ellende wordt. Een relativerende blik zorgt namelijk voor een zekere verzachting die de film kracht geeft.

Het is fijn dat ‘Nena’ niet vervalt in een geforceerd drama, losjes worden alle vraagstukken behandeld. Hierdoor wordt de kost, die normaal zwaar op de maag ligt, ingeruild voor makkelijk verteerbare spijs. Vooral de blik van Nena op het leven is aangenaam, deze is naast heel realistisch ook heel positief. Waarschijnlijk is dit mooie karakter voor een groot deel te wijten aan regisseuse Saskia Diesing. Aan alles voel je dat deze in een vergelijkbare situatie heeft gezeten als jongvolwassene.

‘Nena’ is gewoon heel prettig om naar te kijken. Geen visueel meesterwerk of diepgaand gedachtevoer, maar wel aangenaam kijkvoer. Met oprechte personages en een mooi plot is ‘Nena’ een geslaagd speelfilmdebuut voor Saskia Diesing.

Robin Zwaan

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 11 september 2014