Nervosa (2019)

Recensie Nervosa CinemagazineRegie: Thessa Meijer | 13 minuten | drama, fantasie, korte film | Acteurs: Nora El Koussour, Merel Pauw, Sarah Janneh, Souad Keehnen el-Aidi

Dat Thessa Meijer een filmmaker is om in de gaten te houden, spreekt al uit de feiten. Voor haar film ‘The Walking Fish’ (2018) kreeg ze een Gold Screen award voor beste korte film evenals de Special Jury Prize tijdens de uitreiking van de Young Director Awards in Cannes. Ook is de film ingestuurd als beste korte film in de categorie live action short bij de Oscars in 2020. Eerder maakte ze One Night Stand ‘De dag dat mijn huis viel’ en voor het tienjarige bestaan van Cineville werd ze uitgekozen als één van drie veelbelovende, ‘spannende’, namen in Nederland om één scène te maken waarvan ze dromen (‘Hitte’, 2019). ‘Nervosa’ is haar eerste film in het programma ‘KORT!’.

Jade (Nora El Koussour, ‘Layla M’) is een jonge vrouw die samen met twee andere vrouwen, van ongeveer haar leeftijd, verblijft in een stacaravan, omringt door een heg, met een flink stuk grasveld erom heen. Aanvankelijk brengt ze het meest door met Rex (Merel Pauw). Het lijkt niet op een vriendschappelijke relatie. Het is eerder alsof Rex haar personal trainer is, die Jade de grens op laat zoeken van haar lichamelijk kunnen en elk hapje dat in Jades maag verdwijnt monitort en bijhoudt. Echt aardig lijken ze elkaar niet te vinden. Dan is er ook nog Bo (Sarah Janneh), die haar eigen gang gaat in en om de stacaravan. Ze lijkt zich niet veel aan te trekken van de stroeve interacties tussen Jade en Rex, maar ’s avonds ligt het drietal toch gemoedelijk bij elkaar in bed.

Thessa heeft de kunst in de vingers om van een gewoon alledaags onderwerp een fantasie-achtige situatie te creëren, zodat je aanvankelijk niet door hebt wát er nu eigenlijk aan de hand is. De kracht van ‘Nervosa’ zit ‘m echter niet alleen in het scenario, maar ook in de cameravoering, die zo dicht op de huid van de drie personages zit, dat je de helikopterview mist. Maar dat is nu juist ook het punt van deze knap gemaakte korte film. Achteraf – als het kwartje gevallen is – besef je des te meer hoe vernuftig deze film in elkaar zit.

Monica Meijer

Waardering: 4

‘Nervosa’ wordt zondag 3 november 2019, rond 23.15 uur, op NPO3 uitgezonden.