Never Back Down 2: The Beatdown (2011)

Regie: Michael Jai White | 99 minuten | actie | Acteurs: Dean Geyer, Alex Meraz, Todd Duffee, Scottie Epstein, Michael Jai White, Jillian Murphy, Evan Peters, Lyoto Machida, Gralen Bryant Banks, Laura Cayouette, J.D. Evermore,  Thayr Harris, Hans Marrero, Tracy Miller, Jeremy Palko    

Het in het genre zeer vermakelijke ‘Never Back Down’ kreeg in 2008 een zeer bescheiden bioscooprelease. Drie jaar later verschijnt het vervolg rechtstreeks op DVD. Hoewel, vervolg? Op Max Cooperman (Evan Peters) na, keert geen van de personages uit de eerste film terug en het verhaal dat ‘Never Back Down 2: The Beatdown’ vertelt volgt in grote lijnen dat van diens voorganger, en eigenlijk talloze andere films in het sportgenre. De sport die centraal staat is ook dit keer MMA, Mixed Martial Arts, de vechtsport waarbij vrijwel alles is geoorloofd om je tegenstander knockout te laten gaan.

‘Never Back Down 2: The Beatdown’ gaat over een illegaal georganiseerde wedstrijd, The Beatdown dus, georganiseerd door Max. Hij zoekt nog kandidaten voor deze krachtmeting, en ex boxer Zack (Alex Meraz) en worstelaar Mike (Dean Geyer) komen dan ook als geroepen. Door Max’ toedoen komen deze twee aantrekkelijke jongens (who needs Taylor Lautner really?) terecht bij voormalig MMA ster Case Walker (Michael Jai White, tevens regisseur van deze film) voor een intensieve training. Walker heeft nog twee leerlingen onder zijn hoede: de sympathieke beer van een vent Tim (Todd Duffee) en comic bookwinkel medewerker/nerd Justin (Scottie Epstein), die graag wraak wil nemen op het tuig dat hem geregeld in elkaar ramt. Zack kan door het vele incasseren van klappen tegen zijn hoofd zijn gezichtsvermogen verliezen, maar op het ziekenhuis hoort hij voor het eerst over MMA, als een van de daar werkzame dames in een telefoongesprek beweert dat MMA-beoefenaars zo ongelofelijk sexy zijn. Dat lijkt dan ook zijn voornaamste reden aan het toernooi mee te doen. Tim doet het voor het prijzengeld: zijn moeder heeft na het overlijden van zijn vader de grootst mogelijke moeite de vaste lasten te betalen en hij moet met lede ogen aanzien hoe zij een baantje als serveerster in een stripbar aanneemt. Mike tenslotte heeft moeite met de scheiding van zijn ouders en dan vooral met de reden die Mikes vader had om zijn moeder te verlaten.

De vier jongens worden gevolgd tijdens hun training en dagelijks leven, terwijl de klok aftelt richting de Beatdown. Geweld wordt gemixt met coming-of-age scènes en dat levert een vermakelijk, zij het voorspelbaar geheel op. De romantische subplot is geheel overbodig, maar wellicht meenden de filmmakers het vrouwelijk publiek hiermee te behagen. De kentering in het karakter van een van de hoofdpersonages is volstrekt ongeloofwaardig, maar vanuit de voortgang van het verhaal wel begrijpelijk. Het acteerwerk is niet direct om over naar huis te schrijven. Grappig genoeg is degene die de meeste indruk maakt de regisseur zelf. Ook MMA vechtersbaas Scottie Epstein is lekker over de top. ‘Never Back Down 2: The Beatdown’ is uiteindelijk net zo vermakelijk als het eerste deel. Kun je met dit soort actiefilms normaal gesproken goed uit de voeten, dan zul je aan ‘Never Back Down 2: The Beatdown’ best lol beleven.

Monica Meijer