Never Let Me Go (2010)

Regie: Mark Romanek | 103 minuten | drama, thriller | Acteurs: Carey Mulligan, Andrew Garfield, Keira Knightley, Izzy Meikle-Small, Charlie Rowe, Ella Purnell, Charlotte Rampling, Sally Hawkins, Kate Bowes Renna, Hannah Sharp, Christina Carrafiell, Oliver Parsons, Luke Bryant, Fidelis Morgan, Damien Thomas

In het begin van ‘Never Let Me Go’ krijgen wij een kostschool te zien zoals die in vele eerdere Engelse films voorbij zijn gekomen. Zo’n typische kostschool op het Engelse platteland met keurige jongetjes en meisjes in uniform en met strenge leraressen. Toch is er meteen duidelijk dat er iets vreemds aan de hand is op deze school. Er wordt bijvoorbeeld wel een heel groot belang gehecht aan de gezondheid van de kinderen. Daarnaast lijken de kinderen allemaal geen familie te hebben en hebben zij geen enkel contact met de buitenwereld. Ze durven het hek niet eens uit en er gaan de meest verschrikkelijke verhalen rond over de kinderen die dit eerder wel geprobeerd hebben. Op een gegeven moment kan één van de docenten het niet meer aan en zij vertelt de kinderen de waarheid over hun toekomst. Maar pas wanneer de kinderen de school verlaten leren zij echt te begrijpen wat deze toekomst voor hun betekent.

‘Never Let Me Go’ is gebaseerd op het veel geprezen gelijknamige boek van Kazuo Ishiguro. Het is een opmerkelijke roman. Het is een traditioneel liefdesverhaal maar tegelijkertijd ook sciencefiction. Buiten de context van het verhaal klinkt dit misschien als een combinatie die totaal niet samengaat maar het werkt zowel in het boek als in de film wonderwel.

Het boek lijkt onmogelijk te verfilmen en niet iedereen zal blij zijn met de verfilming omdat er altijd keuzes gemaakt moeten worden bij een adaptatie over wat er uit het boek wel in het script verwerkt kan worden en wat niet, maar Alex Garland heeft een goede balans gevonden bij het maken van het script van deze film. Daarbij heeft regisseur Mark Romanek het zo prachtig verfilmd en de sfeer uit het boek zo goed naar het witte doek weten te vertalen dat de eventuele gaten in het verhaal goed verhuld worden. Het unheimische gevoel dat zo’n cruciale rol speelt in het verhaal wordt subtiel en prachtig in beeld gebracht waardoor het de hele film duidelijk is dat er iets verschrikkelijks op de loer ligt zonder dat het voorspelbaar wordt.

De acteurs zijn perfect gecast voor ‘Never Let Me Go’. Izzy Meikle-Small, Charlie Rowe en Ella Purnell, die respectievelijk Kathy, Tommy en Ruth spelen in hun kindertijd, lijken niet alleen uiterlijk erg veel op hun volwassen collega’s – wat de geloofwaardigheid ten goede komt, ze spelen ook nog eens heel erg goed. En ook de volwassen acteurs Keira Knightley, Carey Mulligan en Andrew Garfield laten zien dat ook de nieuwste generatie Britse acteurs het talent in huis heeft om met de absolute top mee te kunnen doen. En dan moet Carey Mulliganecht even speciaal genoemd worden, want zij is hier echt indrukwekkend goed.

‘Never Let Me Go’ is een uitstekende film, die toch door het ongewone verhaal en omdat het hele verhaal niet in hapklare brokken voor de kijker opgediend wordt niet bij iedereen in de smaak zal vallen. Maar wie zich laat meevoeren door de sfeervolle adaptatie van Romanek zal zeker diep geraakt worden door deze prachtige film.

Sylvia Bakker

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 28 april 2011