Never Say Never Mind: The Swedish Bikini Team (2001)

Regie: Buzz Feitshans IV | 93 minuten | actie, komedie, avontuur | Acteurs: Bruce Payne, John Rhys-Davies, Vendela Stjernstrom, Cecilie Bull, Asa, Erika, Dyan Keenan, Anthony Brophy, Vincent Marzello, Janet McCabe, Andy Dennehy, Raj Ghatak, Ken Samules, Nick Brimble, Denis Lill

Sommige films zouden eigenlijk nooit uitgebracht mogen worden en wekken waarschijnlijk zelfs in een besloten vriendenkring nog plaatsvervangende schaamte op. ‘Never Say Never Mind’ is zo’n soort film. Doordat het geschoten is op video in plaats van film met sexy blondines in de hoofdrol en een slap verhaal doet het je eerder denken aan een pornofilm dan aan een speelfilm.

Het gegeven van ‘domme blondjes’ die experts zijn op het gebied van zoiets ingewikkelds als lange afstand satelliet verbindingen moet natuurlijk zorgen voor een komische noot in de trant van Austin Powers, maar deze humor komt helemaal niet over. Dit komt niet alleen door de amateuristische manier van filmen en acteren, maar ook omdat het verhaal onbegrijpelijk is.

Het Zweedse Bikini Team, in dienst van Blue Limited, is namelijk op zoek naar de Los Alomos harddrive. Deze harddrive is in het bezit van Abdul (Ghatak), die deze heeft bemachtigd door geld te stelen van de organisatie Interr, die op hun beurt weer op Abdul jagen. Daarnaast is er nog een persoon die het gemunt heeft op de Bikini dames, Joe Datsun genaamd. Hij zit waarschijnlijk achter de dood van een van hen, Helga, en verkoopt voor veel geld een bom aan Abdul. Maar als Joe Datsun (Marzello) plotseling zonder duidelijke reden zijn gezicht laat ombouwen tot het gezicht van Mr. Blue (Payne), de leider van Blue Limited, het Zweedse Bikini Team Abdul redt van Interr, terwijl Abdul degene is die een bom plaatst op de Big Ben en Abdul vervolgens een bom in een koffer probeert te stelen van Interr om onschuldige mensen te redden, terwijl hij zelf net een bom op de Big Ben plaatste, is het einde zoek.

De makers proberen het verhaal nog extra kleur te geven door de Bikini dames ingewikkelde wapens te laten gebruiken, zoals een Close Range Articulated Warpable Laser, oftewel de CRAWL, maar tegen de tijd dat deze apparaten tevoorschijn worden getoverd, maakt dit al helemaal geen indruk meer.

De grootste schok is echter om in deze erbarmelijke film John Rhys-Davies te zien spelen. Het is onbegrijpelijk waarom deze acteur – met name bekend als de dwerg Gimli in de Lord of the Rings trilogie – in zo’n homevideo rondhangt. Zijn acteerprestaties vallen in het geheel niet op, want deze worden door het slechte script totaal teniet gedaan.

Verder moeten er niet meer woorden aan deze film vuilgemaakt worden. Gewoon met een grote boog omheen lopen als je deze per ongeluk in de schappen ziet liggen.

Karin van der Laan